V prestolnici Slovenije se letos obeležuje dvojna obletnica, ki bo zagotovo pritegnila pozornost ljubiteljev piva in tistih, ki cenijo lokalno zgodovino. Pivovarna Union, ena izmed najstarejših in najbolj prepoznavnih slovenskih pivovarn, praznuje 160 let od svoje ustanovitve, hkrati pa tudi 10 let od odprtja priljubljene Pivnice Union.

A letošnje praznovanje ne bo le obujanje spominov na bogato preteklost – pivovarna razkriva tudi ambiciozne načrte za prihodnost, vključno z izgradnjo Mestne pivovarne Union, ki bo obiskovalcem ponujala vpogled v sodobno pivovarsko umetnost in inovativnost.

Foto: Žiga Intihar

Foto: Žiga Intihar

Pivnica, ki je osvojila Ljubljano

Pred desetimi leti je Union svojo dolgoletno pivovarsko tradicijo nadgradil z odprtjem Pivnice Union, kjer se je ustvaril prostor za srečevanja, okušanja in pogovore. Pivnica je hitro postala nepogrešljiv del ljubljanske scene, kjer se prepletata tradicija in sodobnost.  Ni bila le prostor za pitje piva, ampak tudi središče dogajanja, kjer so se zvrstili koncerti, kulinarični dogodki in praznovanja. Nova Pivnica obljublja še boljše doživetje za vse obiskovalce – v prenovljenih prostorih bodo gostje uživali v enaki toplini in gostoljubju, ki jih je v desetih letih osvojilo, a zdaj v še bolj sodobnem in svežem ambientu.

160 let ustvarjanja piv, ki povezujejo generacije

Pivovarna Union je začela svojo zgodbo leta 1864, ko so otroci tedanjega politika in gospodarstvenika Johanna Koslerja – Johann mlajši, Josef, Peter in Maria – podedovali družinsko premoženje in se odločili ustanoviti pivovarno. V dolgih 160 letih je Union rasel skupaj z mestom, preživel pomembne zgodovinske dogodke, tehnološke spremembe in se prilagajal sodobnim okusom pivoljubov. Pivovarna se je kljub vsemu nenehno trudila ohranjati tisto, kar jo je naredilo posebno – kakovost in strast do piva.

Foto: Žiga Intihar

Foto: Žiga Intihar

Prihodnost v središču Ljubljane – Mestna pivovarna Union

Z najavo Mestne pivovarne Union Pivovarna Union ne skriva svojih ambicioznih načrtov za prihodnost. Nova pivovarna bo hkrati proizvodni prostor in interaktivna destinacija, kjer bodo obiskovalci lahko doživeli celoten postopek varjenja piva – od izbire lokalnih sestavin, varjenja, do končnega okušanja. V omejenih serijah bodo proizvajali vrhunska piva, ki bodo ljubiteljem omogočila edinstveno izkušnjo.

Za Ljubljančane in vse obiskovalce mesta bo Mestna pivovarna Union v okviru Pivnice Union postala nova točka srečevanja, kjer se bodo lahko poglobili v zgodovino in prihodnost piva. Projekt simbolizira tudi zavezo pivovarne k trajnostnemu razvoju, uporabi lokalnih surovin in spoštovanju okolja, v katerem deluje. To je pomemben korak, s katerim Union dokazuje, da tradicija in inovativnost lahko z roko v roki ustvarjata nove zgodbe. Pivnica Union bo delovala neprekinjeno, spomladi pa se bodo obiskovalci lahko razveselili tudi obiska Mestne pivovarne Union, ki bo svoje mesto dobila v priljubljeni pivnici.

Druga dekada Pivnice Union – novo poglavje, nove izkušnje

Po ponovnem odprtju bo pivnica vstopila v drugo desetletje, polno novih izzivov in priložnosti. S prenovo bo Pivnica Union še naprej služila kot središče ljubljanskega dogajanja, kjer se bodo združevali ljubitelji piva, glasbe in kulinarike. Skupaj z Mestno pivovarno Union bo ponujala edinstveno izkušnjo, ki združuje tradicijo in najsodobnejše trende v pivovarstvu. Obiskovalci se lahko ob postanku v Pivnici Union ustavijo tudi v muzeju Union Experience, ki je doslej gostil že več kot 500.000 obiskovalcev in si pridobil svoje mesto tudi na priljubljeni potovalni aplikaciji.

Foto: Žiga Intihar

Foto: Žiga Intihar

S tradicijo v prihodnost

Pivovarna Union je skozi 160 let postala več kot le pivovarna – postala je simbol Ljubljane, ki povezuje preteklost in prihodnost. Njena zgodba je zgodba o vztrajnosti, inovativnosti in ljubezni do piva. Z načrti za novo Mestno pivovarno in prenovljeno Pivnico Union se zdi, da ta zgodba še zdaleč ni zaključena.

Ljubljana se tako lahko veseli novega poglavja v svoji pivovarski zgodovini, kjer bodo tradicija, inovacije in skupnost še naprej tvorili srce Pivovarne Union.

Foto: Žiga Intihar

Foto: Žiga Intihar


Kot pravi eden od njihovih sloganov: »Najboljše stvari so tri.« In v letu 2024 so to 160 let Pivovarne Union, 10 let Pivnice in nova vizija za prihodnost.
Priporočamo