Sporočilo, ki ponižuje nekdanjega zvezdnika ene najuspešnejših TV-serij v zgodovini, je napisal eden od obtoženih zdravnikov Salvador Plasencia, znan tudi kot Dr. P, so ob predstavitvi dokazov za obtožnice navedli tožilci: »Sprašujem se, koliko je ta bedak pripravljen plačati.«

Zaradi igralčeve smrti so vložili obtožnice proti še enemu zdravniku, Marku Chavezu, Jasveen Sangha, znani tudi kot »kraljica ketamina,« Kennethu Iwamasi, Perryjevemu osebnemu pomočniku, ter Eriku Flemingu, Perryjevemu znancu.

Iwamasa in Fleming sta krivdo že priznala, Chavez, zdravnik iz San Diega, pa se je strinjal, bo priznal krivdo v delu obtožnice, ki se nanaša na razpečevanje ketamina.

FILE -Matthew Perry appears at the premiere of "Ride" in Los Angeles on April 28, 2015. (Photo by Rich Fury/Invision/AP, File)

»Brezvestni zdravnik so v Perryju videli vir hitrega zaslužka.« Foto: AP

Plasencia se je izrekel za nedolžnega; sojenje proti njemu se bo začelo 8. oktobra. Izpustili so ga po plačilu dobrih 90.000 evrov varščine. Zdravniško prakso bo lahko še vedno opravljal, vendar ne bo smel izdajati zdravil na recept, vsak njegov pacient pa bo moral podpisati obrazec, s katerim potrjuje, da je seznanjen z obtožbami proti njemu.

Za nedolžno se je izrekla tudi Sangha, ki bo na sojenje, napovedano za 15. oktober, čakala v priporu.

Obtožnico so vložili v Kaliforniji, kjer je Perry živel in umrl, v njej pa trdijo, da je Plasencia prodajal ketamin in pripomočke za vbrizgavanje Perryjevemu pomočniku in ga učil, kako drogo vbrizgati.

Anne Milgram iz Urada za boj proti drogam je takole opisala žalostno zgodbo: »Matthew Perry se je hotel zdraviti zaradi depresije in anksioznosti in se je zato obrnil na lokalno kliniko ter postal odvisen od ketamina. Ko so tam zavrnili njegovo prošnjo za povečanje odmerka, se je obrnil na brezvestne zdravnike, ki so v Perryju videli vir hitrega zaslužka.«

DEA Administrator Anne Milgram, at podium, joins U.S. Attorney Martin Estrada, far left, to announce five people have been charged in connection with Matthew Perry's death at a news conference in Los Angeles on Thursday, Aug. 15, 2024. (AP Photo/Damian Dovarganes)

Anne Milgram z Urada za boj proti drogam na predstavitvi dokazov šproti obtoženim. Foto: AP

Tožilci trdijo, da je Plasencia Perryju zaračunal 1.800 evrov za odmerek, ki je Chaveza približno 11 evrov. V prvih dveh tednih oktobra 2023 je Plasencia od Iwamase za ketamin prejel skoraj 30.000 evrov, večino v gotovini. »Obtoženci so izkoristili odvsnost gospoda Perryja in z njo obogateli. Vedeli so, da je to, kar počnejo, narobe,« je dejal ameriški državni tožilec Martin Estrada.

FILE PHOTO: A makeshift memorial for actor Matthew Perry, the wise-cracking co-star of the 1990s hit television sitcom "Friends," who was found dead at his Los Angeles home October 28, is pictured on Bedford Street in Manhattan in New York City, U.S., October 30, 2023. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Matthew Perry je umrl na svojem domu v Los Angelesu 28. oktobra 2023. Foto: Reuters

Tik pred Perryjevo smrtjo mu je njegov pomočnik na dan vbrizgaval po šest odmerkov ketamina, 28. oktobra 2023, na dan njegove smrti, pa vsaj tri – in ti so bili usodni, še piše v obtožnici.

Priporočamo