Hrvaška Podravka (24:23), danski Nyköbing (35:25), romunska Gloria Bistrita (35:30) in norveški Storhamar (25:23) – to je v slogu legendarne igre štiri v vrsto tudi niz štirih zaporednih zmag krimovk na uvodnih štirih tekmah v rekordni, že 30. sezoni med evropsko elito. A po tem, ko so opravile s štirimi – vsaj na papirju – najslabšimi ekipami v skupini A, jih v nadaljevanju čakajo trije zahtevnejši obračuni z romunsko CSM Bukarešto, madžarskim Ferencvarošem in francoskim Metzem.

Uvod v spektakel v Stožicah, ki si ga je po uradnih podatkih evropske zveze EHF ogledalo 3715 gledalcev, je bila popolna zatemnitev dvorane tik pred začetkom tekme, gledalci na tribunah pa so na svojih mobilnih telefonih prižgali svetilke in ob glasbenem vložku vneto mahali z njimi. Tudi uvod na igrišču je bil sanjski za gostiteljice, ki so po manj kot štirih minutah premiernega obračuna med kluboma vodile že s 4:1. A nadaljevanje je bilo precej slabše, kajti šestkratne podprvakinje Norveške v zadnjih šestih sezonah so hitro izenačile na 4:4, kar je bilo prvo od skupno 16 izenačenj na tekmi.

Naša predstava na igrišču je bila super borbena, odločna in po preobratu v končnici smo bile za to nagrajene z zmago. To je tudi dobra popotnica pred naslednjimi izzivi, ko se bomo pomerile z najboljšimi ekipami v skupini.

Tamara Horaček, igralka Krima

Adžićev recept v končnici

Gostje iz mesta Hamar z okoli 30.000 prebivalci, ki so v minuli sezoni slavile na sklepnem tunirju najboljše četverice v evropski ligi v Gradcu, so bile v končnici tekme v Ljubljani na pragu prve zmage v letošnji ligi prvakinj. Dobrih sedem minut pred koncem so vodile z 22:20, po zadnjem izenačenju na 23:23 v 56. minuti pa je domači trener Dragan Adžić vzel minuto odmora. »Kaj sem takrat rekel igralkam? Naj se nadihajo zraka in naj ostanejo mirne. Očitno so me ubogale,« je Dragan Adžić povedal po tekmi, na kateri njegove varovanke niso imele nobene sedemmetrovke, tekmice pa pet, a so izkoristile le eno.

Po njegovem »receptu« so oslabljene krimovke (brez Jovanke Radičević, Ane Abine, Philomene Egger...), pri katerih se je med strelke vpisalo le sedem od skupno 14 igralk v polju, do konca ohranile nedotaknjeno mrežo, na nasprotni strani pa so dvakrat zadele v polno. Za vodstvo s 24:23 je bila s svojim petim golom uspešna Alja Varagić, po napaki Storhamarja (med 16 igralkami ima samo eno tujko, Švedinjo Olivio Löfqvist) v napadu z igralko manj pa je Tjaša Stanko s svoje polovice igrišča zadela prazen gol Norvežank za končnih 25:23. Zmaga je bila tudi najlepše darilo za domačo vratarko, Brazilko Barbaro Arenhart, ki je zbrala 12 obramb in ki je dan pred tekmo praznovala 38. rojstni dan.

Krim Mercator – Storhamar 25:23 (11:12)

Dvorana Stožice, gledalcev: 3715, sodnika: Dojčinov in Gorecov (oba Bolgarija).

Krim Mercator: Arenhart (12 obramb), Pandžić (2), Stanko 2, Gros 1, Zaadi 1, Mavsar 5, Pogorelc, N'Diaye, Gutierrez Bermejo, Varagić 5, Horaček 7, Ngombele, Brnović 4, Ignjatović, Erceg, Grbić.

Storhamar: Raasok (9 obramb), Krogh (0), Högseth, Monne, Rivas-Toft 4 (1), Venn 5, Abdula 3, Enkerud, Löfqvist 3, Svele 2, Ellertsen 1, Jacobsen, Obaidli 4, Boge Solaas 1, Mastad.

Sedemmetrovke: Krim 0, Storhamar 5 (1). Izključitve: Krim 10 minut, Storhamar 6 minut.

Igralka tekme: Tamara Horaček (Krim).

Spomini na leto 2001

S sedmimi goli iz osmih poskusov je bila Krimova igralka Tamara Horaček, Hrvatica s francoskim potnim listom, najboljša strelka tekme v Stožicah in nerešljiva uganka za tekmice, ki so za nastop v ligi prvakinj dobile posebno povabilo (wild card) evropske zveze in ki imajo v svojih vrstah tudi sedem (bolj ali manj občasnih) reprezentantk Norveške. »Verjetno nam je reprezentančni premor prišel prav, saj smo se igralke tako telesno kot duševno osvežile. Proti Storhamarju smo v Evropi želele nadaljevati v zmagovitem ritmu, kar nam je kljub manjšim težavam v igri tudi uspelo. Naša predstava na igrišču je bila super borbena, odločna in po preobratu v končnici smo bile za to nagrajene z zmago. To je tudi dobra popotnica pred naslednjimi izzivi, ko se bomo pomerile z najboljšimi ekipami v skupini,« se zaveda 28-letna in v Požegi rojena Tamara Horaček (z reprezentanco Francije je od leta 2016 osvojila pet kolajn na velikih tekmovanjih), hči Vesne Horaček, ki je s Krimom leta 2001 postala prvakinja Evrope.

Trener Adžić je bil zadovoljen po tesni in težko prigarani zmagi. »Najpomembneje je, da smo tudi v najtežjih trenutkih ostali zbrani in stabilni ter v končnici spremenili potek tekme. To nam je še dodatno vlilo samozaupanje ter potrdilo našo kakovost in sposobnosti. Za pripravo na Storhamar smo imeli precej več časa kot ponavadi. Do reprezentančnega premora smo bili v izredno dobrem ritmu, ki smo ga na srečo ohranili tudi proti Norvežankam, čeprav smo imeli v igri kar nekaj težav. A najpomembnejša je zmaga. To je bil derbi dveh ekip v vzponu, za nas pa je vsaka tekma derbi, kajti v ligi prvakinj ni avtsajderjev.«

Skupina A, 4. krog: Krim – Storhamar 25:23 (11:12), Ferencvaroš – Gloria Bistrita 32:28 (18:10), Metz – Podravka 35:31 (18:18), CSM Bukarešta – Nyköbing 27:26 (12:14), vrstni red: Ferencvaroš in Krim po 8, Metz 7, Bukarešta 6, Bistrita 2, Storhamar 1, Podravka in Nyköbing po 0. 

Priporočamo