Ne glede na to se pogosto zgodi, da so filmi potem v ameriški produkciji zelo uspešni, nekaj je pravih uspešnic in prinašajo milijone. Uradnih ali neuradnih lestvic takšnih filmov seveda ni, tako da smo med stotinami izbirali najuspešnejše ali najbolj znane.

Sedem samurajev, Japonska (1954)

Epska zgodba o poklicnih bojevnikih, ki varujejo revne vaščane pred izsiljujočimi razbojniki. Podpisal ga je najboljši japonski režiser Akira Kurusawa, ki je dodal tudi scenarij in montažo. Film, postavljen v leto 1586, je bil nominiran za dva oskarja, kritiki pa ga vseskozi uvrščajo med najboljše filme vseh časov, celo za najboljši neangleško govorjeni film v zgodovini. Kot eno najvplivnejših del je bil film citiran v mnogih drugih filmih, za njegovo osnovno predelavo pa velja vestern Veličastnih sedem –​ The magnificent seven (1960). Zgodba se dogaja v Mehiki, kjer revni vaščani najamejo ameriške revolveraše, da bi jih zaščitili pred razbojniki. Film, ki med kritiki ni bil sprejet tako dobro kot izvirni, je v blagajne prinesel petkrat več, kot so vanj vložili. Tudi zato, ker so imeli izvrstno igralsko zasedbo sedmih: Yul Brynner, Steve McQueen, Horst Buchholz, Charles Bronson, Robert Vaughn, Brad Dexter in James Coburn. Tudi ta film je dobil nekaj nadaljevanj in priredb, zadnjo leta 2016.

Rašomon, Japonska (1950)

Zgodba o tragičnem dogodku, ki ga različni vpleteni različno vidijo in različno razlagajo, je ena najboljših psiholoških dram vseh časov, konec koncev jo je pred leti ponujal v ogled celo nekdanji predsednik Milan Kučan. Zgodbo režiserja Akira Kurusawe, ki je dobila tudi oskarja leta 1952, so na različne načine citirali mnogi avtorji, filmska zgodovina pa pravi, da je najnatančnejša predelava vestern Outrage iz leta 1964 v režiji Martija Ritta. Igrali so Paul Newman, Laurence Harvey, Claire Bloom in Edward G. Robinson, a film ni bil pretirano uspešen.

Plačilo za strah, Francija (1953)

Francoska avantura Le salaire de la peur, ki jo je režiral Henri Georges Clouzot, govori o zelo nevarnem prevozu občutljivega nitroglicerina, s katerim naj bi pogasili požar na naftni vrtini v Mehiki. V vlogi neustrašnega voznika tovornjaka je blestel Yves Montand. Osvojili so festivale v Cannesu, Berlinu in v Benetkah. Ameriški producenti so si privoščili nekaj bolj ali manj uspešnih priredb, leta 1977 je s filmom z naslovom Sorcerer hudo izgubo povzročil William Friedkin. Zadnja verzija Wages of fear je prišla na Netflix letošnjega marca.

 Wages of Fear

Italijanska misija, Anglija (1969)

Britanska kriminalka in malo tudi komedija Italian job, v kateri mali in večji angleški lopovi načrtujejo roparske podvige v Italiji, je bila uspešna že v zasedbi Michael Cain, Noël Coward, Benny Hill in Raf Vallone. V režiji Petra Collinsona so zaslužili trikratni vložek v film. Leta 2003 pa je še veliko močnejša (hollywoodska) ekipa (Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton, Seth Green, Jason Statham) z enakim naslovom in le malce posodobljenim scenarijem, z režijo F. Garyja Graya, zaslužila več kot 100 milijonov dolarjev.

Italian Job

Vonj po ženski, Italija (1974)

Profumo di donna je italijanska romantična drama, ki jo je leta 1974 po romanu Giovannija Arpina posnel Dino Risi. Film o slepem oficirju italijanske vojske (Vittorio Gassman) in njegovem mladem pomočniku (Alessandro Momo) je bil nominiran za dva oskarja ter dobil veliko število evropskih nagrad. Še pred premiero je mladoletni Momo umrl v motoristični nesreči. Leta 1992 so posneli newyorško verzijo z Alom Pacinom in Chrisom O'Donnellom. Zaslužili so okoli 100 milijonov dolarjev, Al Pacino pa je dobil oskarja za glavno vlogo.

profumo di donna al pacino

Nespečnost, Norveška (1997)

Insomnia je, lahko bi rekli, tipičen norveški triler o policijskem detektivu, ki preiskuje umor v mestu nad arktičnim krogom. Zaplete se, ko med preiskavo po pomoti ustreli partnerja. Insomnio je režiral Erik Skjoldbjærg, pri scenariju mu je pomagal Nikolaj Frobenius. V ameriški verziji (2002) je vlogo policista, ki ne more spati, namesto Stellana Skarsgårda prevzel vseprisotni Al Pacino, film pa je režiral še en zvezdnik –​ Christopher Nolan. Podobno kot original je dobil izredno visoke ocene kritikov, ustvaril pa je okoli 60 milijonov dolarjev dobička.

insomnia film

Krog, Japonska (1998)

Japonska grozljivka iz leta 1998 režiserja Hidea Nakate je temeljila na romanu Kodžija Suzukija iz leta 1991. Zgodba spremlja novinarko pri raziskovanju videokasete, ki človeka po ogledu ubije po sedmih dneh. Pravijo, da je ravno Krog zaradi svoje uspešnosti sprožil trend zahodnih predelav tako imenovanih J-grozljivk (J-horror). Najbolj znan je seveda film The ring iz leta 2002, v režiji Ehrena Krugerja. V grozljivki, ki se kar natančno drži originala, je blestela Naomi Watts, številke pa so presegle japonske, zaslužili so več 200 milijonov dolarjev.

The Ring iz leta 2002

Infernal affairs, Hongkong (2002)

Izjemno uspešni hongkonški akcijski triler iz leta 2002, ki sta ga režirala Andrew Lau in Alan Mak, spremlja policista hongkonške policije pod krinko, ki se infiltrira v triado, in drugega policista, ki je na skrivaj vohun za isto triado. Akcija je dobila nekaj nadaljevanj, predvsem pa ameriško priredbo Departed (Dvojna igra) leta 2006. V hollywoodski verziji sta glavna policista Leonardo DiCaprio in Matt Damon, režiral je Martin Scorsese. Zaslužili so okoli 200 milijonov dolarjev in štiri oskarje pa še zlati globus za režijo.

Dekle z zmajskim tatojem, Švedska/Danska (2009)

Novinar (Michael Nyqvist) ter zasebna preiskovalka in hekerka (Noomi Rapace) raziskujeta, kako in kam je pred 40 leti izginila naslednica velike in hudo bogate švedske družine. Film je posnel Niels Arden Oplev po prvi knjigi serije Millenium, ki jo je napisal Stieg Larsson. Zaslužili so 100 milijonov dolarjev in ameriški producenti so se hitro odzvali. Film z naslovom The girl with the dragon tattoo je leta 2011 režiral David Fincher. Novinarja je odigral Daniel Craig, preiskovalko Rooney Mara. Zaslužili so 130 milijonov in oskarja za montažo.

girl with the dragon tattoo

Ledeno maščevanje, Norveška (2014)

Kraftidioten je originalni naslov norveške kriminalke, ki jo je režiral norveški mojster Hans Petter Moland. V glavni vlogi voznika snežnega pluga je igral Stellan Skarsgård. Skarsgård namesto neresnih policistov išče morilce svojega sina in počasi ugotavlja, da se je zapletel z nevarnimi ljudmi. Film so predstavili na berlinskem filmskem festivalu. Zanimivo, tudi ameriško verzijo z naslovom Cold pursuit (2019) je režiral Moland, vlogo očeta pa so zaupali irskemu zvezdniku Liamu Neesonu. Film, ki so ga posneli v Kanadi, je komaj pokril stroške snemanja.

Cold Pursuit (2019)
Priporočamo