ZDA je zajel val okužb z bakterijo E. coli, ki so povezane z McDonaldsovimi hamburgerji »quarter pounder«. Prve primere okužb so opazili septembra, skupno pa se je doslej nabralo že 49 primerov zastrupitev v desetih zveznih državah na zahodu ZDA. Večina okužb je bila v Koloradu in Nebraski.

V Koloradu je umrla starejša oseba, najmanj deset ljudi je bilo hospitaliziranih. Med drugim tudi otrok, ki je zbolel za resno boleznijo, ki poškoduje krvne žile v ledvicah, je sporočil ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

Vsi oboleli so bili okuženi z istim sevom bakterije E. coli in so povedali, da so pred pojavom simptomov jedli v restavraciji McDonalds. Večina se je spomnila, da so jedli burger »quarter pounder«. Tega v Evropi poznamo pod imenom »royal cheese«, za kar se imamo zahvaliti ameriškemu filmarju Quentinu Tarantinu in njegovem filmu Šund. Evropsko ime burgerja pred filmom ni obstajalo, Tarantino pa si ga je za potrebe enega najbolj prepoznavnih dialogov filma gladko izmislil.

Najverjetnejši krivec je rezana čebula

»Varnost hrane je zame in za vse v McDonaldsu zelo pomembna,« je v odzivu na izbruh sporočil predsednik družbe McDonalds USA Joe Erlinger.

Preiskovalci še niso natančno določili sestavine, ki je povzročila izbruh okužb, sumijo pa rezano čebulo in goveje pleskavice, ki jih uporabljajo v »​quarter ponderju.« Oboje so do nadaljnjega odstranili iz restavracij v prizadetih zveznih državah. Večja verjetnost se za zdaj pripisuje rezani čebuli, saj se pojavljajo dvomi, da v vseh teh restavracijah McDonaldsa ne bi dovolj popekli goveje pleskavice. Kljub temu se strokovnjaki bojijo, da bi novica o izbruhu E. coli zamajala zanimanje za ameriško govedino.

Vsem, ki so v zadnjem času jedli omenjene hamburgerje in so nato utrpeli simptome, kot so vročina, driska in bruhanje, CDC svetuje preventiven obisk pri zdravniku. Simptomi okužbe z E. coli se večinoma začnejo tri do štiri dni po okužbi, okrevanje pa običajno sledi po nekaj dneh, večinoma brez zdravniške pomoči.

Priporočamo