Med njimi sta bila tudi Ana Valerevna Dulceva in Artem Viktorovič Dulcev, elitna agenta ruske obveščevalne službe SVR, ki so ju leta 2022 priprli v Sloveniji. Moški in ženska sta bila v partnerski zvezi, imata dva otroka in argentinsko državljanstvo. Predstavljala pa sta se kot Maria Rosa Mayer Munoz in Ludwig Gisch.

Ruska vohuna, ki so ju decembra 2022 priprli v Sloveniji, sta na tajnem sojenju pred okrožnim sodiščem v Ljubljani ta teden priznala krivdo, sodišče pa jima je izreklo enotno kazen po eno leto in sedem mesecev zapora. Oba pa sta bila vključena v veliko izmenjavo zapornikov, ki se je včeraj zgodila v Ankari.

Včeraj je iz letališča v Ankari poletelo sedem letal s 26 osebami, med katerimi je bilo 24 zapornikov iz sedmih držav ter dve mladoletni osebi, ki sta bila otroka v Sloveniji prijetih vovunov.

HANDOUT - 01 August 2024, Russia, Moscow: Russian President Vladimir Putin (C) welcomes prisoners released following the swap deal at Vnukovo International Airport in Moscow. Photo: -/KREMLIN/dpa - ATTENTION: editorial use only and only if the credit mentioned above is referenced in full

Prihod v Sloveniji prijetih ruskih agentov na moskovsko letališče.

Sprejem na moskovskem letališču  je bil zelo čustven. »Doma ste, doma ste,« je Putin pozdravil izpuščene zapornike in napovedal, da bodo predlagani za državna odlikovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Iz posnetkov na družabnih omrežjih je razvidno, da jim je ob prihodu dejal še: »Rad bi se vam zahvalil za zvestobo prisegi, dolžnosti in domovini, ki ni pozabila na vas.«

 

 

 

V odboru za sprejem so bili tudi vodja ruske varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov, vodja ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin ter obrambni minister Andrej Belousov. 

Poleg njiju so se v  Rusijo vrnili še pripadnik FSB Vadim Krasikov, Vadim Konoščenok, ki bi lahko bil povezan z FSB, domnevna člana ruske obveščevalne službe GRU Mihail Mikušin in Pavel Rubcov ter hekerja Roman Seleznev in Vladislav Kljušin.

 

 

Tarča vohunjenja dveh ruskih vohunov v Sloveniji naj bi bila po poročanju časnika Wall Street Journal agencija EU za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) s sedežem v Ljubljani nedaleč od njune hiše. Slovenijo sta uporabljala kot bazo za potovanja v Italijo, Hrvaško in druge države po Evropi za stike z drugimi obveščevalci, ki sta jim prenašala ukaze iz Moskve. Kot je še poročal Wall Street Journal, je slovensko obveščevalno-varnostno agencijo jna sumljivi par opozorila obveščevalna agencija zavezniške države.

Preberite še: 

Izmenjava zapornikov: Biden, Harrisova in Putin na letališčih pozdravili svoje državljane

Letalo z zaporniki pristalo v Murmansku; nekdanji šef OVS Miklavčič pravi, da je bila izmenjava pričakovana

Velika izmenjava zapornikov v Ankari

Priporočamo