Južnokorejska vojska je zato poostrila nadzor in dvignila stopnjo pripravljenosti.

Napetosti na Korejskem polotoku se stopnjujejo od tedaj, ko je Severna Koreja obtožila Južno, da je nad Pjongjang poslala brezpilotna letala.

Severna Koreja: Brezpilotniki raznašajo letake s sovražno propagando nad Pjongjangom

To potezo južnokorejske vlade razumejo na severu kot politično in vojaško provokacijo, ki bi lahko vodila v oborožen spopad. Tiskovni predstavnik generalštaba Južne Koreje ni želel odgovoriti na vprašanje, kdo je upravljal brezpilotna letala, torej južnokorejska vojska ali civilisti.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je zaradi preletov sklical sestanek obrambnih in varnostnih strokovnjakov, na katerem so po poročanju severnokorejske agencije KCNA razpravljali o odgovoru na »resno sovražnikovo provokacijo, s katero je bila kršena suverenost Demokratične ljudske republike Koreje.«

Ruske obtožbe

Rusko zunanje ministrstvo je včeraj Južno Korejo obtožilo, da sproža napetosti v odnosih s sosednjo državo, in jo pozvalo k diplomatskim pogovorom za vzpostavitev miru in varnosti na polotoku.

»Zagotavljanje dolgoročnega miru in stabilnosti v regiji je možno le s političnimi in diplomatskimi sredstvi, ki temeljijo na skupni varnosti. Ni druge možnosti, razen če je prav agresija cilj Južne Koreje in njene zaveznice ZDA,« je povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Predsednik Vladimir Putin pa je poslancem dume poslal besedilo o ratifikaciji sporazuma o strateškem partnerstvu s Severno Korejo. V primeru oboroženega napada na eno državo bi ji druga zagotovila vojaško pomoč, piše v besedilu dokumenta.

Priporočamo