Obsežna operacija izmenjave zapornikov med Rusijo in zahodnimi državami je končana, so sinoči potrdile turške oblasti. Sedem letal s 26 osebami, med katerimi je bilo 24 zapornikov iz sedmih držav ter dve mladoletni osebi, je letelo preko letališča v Ankari, kjer je potekala izmenjava, je sporočilo turško predsedstvo. 

Deset Rusov, vključno z dvema mladoletnikoma, je bilo predanih v zameno za 16 zapornikov iz Zahoda, ki jih je pridržala Rusija, je že pred tem v izjavi zapisalo turško predsedstvo in pozdravilo zgodovinsko operacijo, ki jo je koordinirala turška obveščevalna služba MIT.

V Ankaro so zaporniki prileteli iz ZDA, Nemčije, Poljske, Slovenije, Norveške, Belorusije in Rusije. Trinajst oseb, ki jih je osvobodila Rusija, je že odšlo v Nemčijo, trije pa v ZDA. 

V Rusijo se je vrnilo osem ruskih državljanov, in sicer pripadnik FSB Vadim Krasikov, Vadim Konoščenok, ki bi lahko bil povezan z FSB, domnevna člana ruske obveščevalne službe GRU Mihail Mikušin in Pavel Rubcov, hekerja Roman Seleznev in Vladislav Kljušin ter vohuna Artjoma in Anna Dulceva, ki sta bila obsojena v Sloveniji.

Ob povratku v ZDA sta tri izpuščene ameriške državljane pozdravila tudi predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris. Oba sta izrazila zadovoljstvo ob njihovi vrnitvi in poudarila pomen diplomacije.

 

 

Na moskovskem letališču Vnukovo  je osem ruskih državljanov, izpuščenih v okviru velike izmenjave zapornikov med Moskvo in Zahodom pozdravil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Pri tem se jim je zahvalil za njihovo zvestobo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Tudi Združeni narodi, Evropska unija in zveza Nato so pozdravili izmenjavo zapornikov med Zahodom in Rusijo. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je pozval k izpustitvi vseh neupravičeno zaprtih novinarjev in zagovornikov človekovih pravic. Zveza Nato pa je pohvalila tudi sodelovanje zaveznic pri izmenjavi.

Türk je izrazil olajšanje ob izpustitvi Evana Gershkovicha, Vladimirja Kara-Murze, Alsu Kurmaševe, Olega Orlova in drugih, ki so bili izpuščeni iz zapora. »Vsi novinarji in zagovorniki pravic, ki so pridržani zgolj zaradi opravljanja svojega dela, morajo biti izpuščeni na prostost,« je na omrežju X zapisal Urad ZN za človekove pravice.

Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pozdravil izpustitev 16 zapornikov iz Zahoda. »Alsu, Evan, Paul, Vladimir in drugi, sodite domov k svojim družinam in ljubljenim! Zahvaljujem se vsem, tudi v Evropi, ki so pripomogli k diplomatskemu dogovoru,« je nadaljeval in poudaril, da bo EU še naprej podpirala vse, ki so nezakonito pridržani v Rusiji in drugod.

Zveza Nato je medtem pozdravila tesno sodelovanje držav članic. »Pozdravljamo izpustitev več političnih zapornikov iz Rusije. Dogovor, ki je zagotovil njihovo svobodo, je sklenilo več zaveznic Nata, ki so med seboj sodelovale,« je sporočila tiskovna predstavnica zavezništva Farah Dakhlallah. Hkrati je pozvala k izpustitvi vseh, ki so še vedno neupravičeno pridržani.

Preberite še >>>

Velika izmenjava zapornikov v Ankari

Letalo z zaporniki pristalo v Murmansku; nekdanji šef OVS Miklavčič pravi, da je bila izmenjava pričakovana

Ruska vohuna v Sloveniji priznala krivdo

Bela hiša: Izmenjava zapornikov nima vpliva na vojno v Ukrajini

Kot je v Washingtonu dejal Sullivan, ne vidi neposredne povezave med pogajanji o izmenjavi zapornikov in morebitnimi diplomatskimi prizadevanji za končanje vojne v Ukrajini, ki jo je Rusija napadla februarja 2022, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Z našega vidika to teče po ločenih tirih,« je Sullivan dejal v odgovoru na novinarsko vprašanje, ali bi lahko uspešna pogajanja spodbudila tudi mirovne pogovore.

Vprašanje mirovnih pogajanj je veliko bolj zapleteno, pri katerem bodo Ukrajinci prevzeli vodenje. Takoj ko bo Ukrajina pripravljena na diplomatske korake, se bodo ZDA tesno uskladile z vsemi svojimi zavezniki, da bi jo podprle, je še pojasnil svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost.

Rusija, Belorusija in več zahodnih držav, med njimi tudi Slovenija, so v četrtek v Ankari izmenjale skupaj 26 oseb, vključno z dvema mladoletnikoma, v okviru ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne.

Med izpuščenimi v Rusiji so bili tudi predstavniki ruske opozicije in kritiki predsednika Vladimirja Putina. Med njimi pa ni bilo ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je februarja v sumljivih okoliščinah umrl v oddaljenem zaporu na severu Rusije.

Kot je pojasnil Sullivan, so ZDA poskušale v okviru pogajanj o izmenjavi zapornikov z Rusijo zagotoviti izpustitev Navalnega. "S partnerji smo delali na dogovoru, ki bi vključeval Alekseja Navalnega, na žalost je umrl," je dejal po poročanju dpa.

Bela hiša je ob tem v četrtek sporočila, da je ameriška podpredsednica Kamala Harris po izmenjavi zapornikov po telefonu govorila z vdovo Navalnega, Julijo Navalno. Kot je sporočila tiskovna predstavnica Navalne Kira Jarmiš, ji je Harris izrazila svojo podporo, pri čemer je opozorila na prispevek Alekseja in Julije k boju za demokratično Rusijo.

Priporočamo