V mestu Stadtallendorf v osrednji Nemčiji so pred manj kot letom dni slovesno odprli novo gasilsko postajo, v sredo zjutraj pa je lokalno skupnost presenetila novica o požaru, ki se je razširil na gasilsko postajo iz bližnjega vozila.

"Kar se je zgodilo, je nočna mora za gasilce. Nihče noče gasiti svoje gasilske postaje," je povedal okrožni gasilski inšpektor Lars Schäfer, ki ocenjuje, da je v požaru nastala gmotna škoda v vrednosti med 20 in 24 milijonov evrov.

16 October 2024, Hesse, Stadtallendorf: Firefighters put out the fire at the new equipment depot of the Stadtallendorf volunteer fire department. Photo: Andreas Arnold/dpa

Zgradba je opredeljena kot skladišče za opremo in ne kot gasilska postaja. Foto: dpa

Po njegovih navedbah je bila postaja zgrajena v skladu s predpisi. Kot je pojasnil, je bila zgradba opredeljena kot skladišče za opremo in ne kot gasilska postaja, zato predpisi od investitorja niso terjali vgradnje požarnega alarma.

Pri gašenju požara, ki se je z večmetrskimi ognjenimi zublji razširil vse do strehe stavbe, je sodelovalo približno 170 gasilcev.

Predsednik združenja gasilcev v zvezni deželi Hessen je oblasti pozval k interventni spremembi zakonodaje, da bi v prihodnje preprečili tovrstne nesreče.

Firefighters stand at the fence and look at the burnt-out equipment, after the new equipment depot of the Stadtallendorf volunteer fire department burnt down with vehicles and equipment, causing millions in damage, in Stadtallendorf, Germany, Wednesday Oct. 16, 2024. (Andreas Arnold/dpa via AP)

Pri gašenju je sodelovalo 170 gasilcev. Foto: AP

Priporočamo