»Pred sedežem podjetja Turkish Aerospace Industries je bil izveden teroristični napad,« je sprva na omrežju X sporočil Yerlikaya in dodal, da je napad zahteval mrtve in ranjene.

Smoke rises from the headquarters of Turkey's aviation company TUSAS, where three people were killed and five others wounded in an attack, near Kahramankazan, a town of Turkish capital Ankara, October 23, 2024. IHA (Ihlas News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. TURKEY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TURKEY. TPX IMAGES OF THE DAY.

Posnetki s prizorišča, ki so jih predvajali lokalni mediji, so sprva prikazovali ogromen oblak dima in velik požar, ki je divjal na prizorišču v Kahramankazanu, majhnem mestu, ki leži približno 40 kilometrov severno od Ankare. Foto: Reuters

Kasneje je sporočil, da so bili v napadu ubiti štirje ljudje, najmanj 14 pa je bilo ranjenih. Dodal je, da sta bila »dva terorista nevtralizirana«. Preiskava dogodka poteka.

Posnetki s prizorišča, ki so jih predvajali lokalni mediji, so sprva prikazovali ogromen oblak dima in velik požar, ki je divjal na prizorišču v Kahramankazanu, majhnem mestu, ki leži približno 40 kilometrov severno od Ankare. Zasebna televizija NTV je poročala tudi o strelih, ki so odjeknili po eksploziji. Na posnetkih je moč videti tudi dva napadalca s puškami. 

Napadalca, ki so ju nevtralizirali. Posnetek varnostnih kamer

Napadalca, ki so ju nevtralizirali. Posnetek je z varnostne kamere.

Po navedbah turških medijev so na prizorišču v kraju Kahramankazan, dobrih 50 kilometrov severno od turške prestolnice, pojavila tudi »situacija s talci«.

People gather outside of the Turkish Aerospace Industries Inc. on the outskirts of Ankara, Turkey, Wednesday, Oct. 23, 2024. (Yavuz Ozden/Dia Photo via AP)

Foto: AP

Eksplozija naj bi sicer odjeknila okoli 16. ure po lokalnem oz. okoli 15. ure po srednjeevropskem času. Zaposlene v podjetju, ki se ukvarja z razvijanjem in proizvajanjem letalske in vesoljske tehnologije, naj bi odpeljali na varno, okolico prizorišča pa so pristojni ogradili.

Emergency and security teams are deployed outside of Turkish Aerospace Industries Inc. at the outskirts of Ankara, Turkey, Wednesday, Oct. 23, 2024. (AP Photo/Mert Gokhan Koc)

Župan Ankara Mansur Yavas je v odzivu sporočil, da ga je novica o dogodku globoko razžalostila. Obsodil je terorizem, svojcem mrtvih izrekel sožalje, ranjenim pa je zaželel hitro okrevanje, navaja britanski BBC.

 

Preiskava dogodka še poteka. Nadzorne kamere naj bi razkrile, da sta dva napadalca izstopila iz taksija in pričela streljati na civiliste v bližini, preden sta se odpravila proti podjetju. Televizija NTV je medtem poročala o »skupini teroristov« in samomorilskem napadu, med katerim naj bi se eden od napadalcev razstrelil.

Številni odzivi tudi iz sveta

Po besedah Yerlikaye so trije od 14 ranjenih v kritičnem stanju, medtem ko so napadalca, moškega in žensko, kot je dejal, nevtralizirali. Štiri smrtne žrtve je medtem potrdil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se trenutno mudi na vrhu skupine največjih gospodarstev v vzponu (Brics).

»Obsojam ta grozljivi teroristični napad,« je ob robu vrha v ruskem Kazanu dejal turški predsednik, ki se je danes tudi sestal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. »Z velikim veseljem vas pozdravljamo v Kazanu, a preden začnemo z delom, bi rad izrazil sožalje v zvezi s terorističnim napadom,« je Erdoganu dejal Putin.

Napad so obsodili tudi v Berlinu. Tiskovna predstavnica tamkajšnjega zunanjega ministrstva ga je opisala kot grozljivega in dodala, da Nemčija »najostreje obsoja vse oblike terorizma«. Te je pred tem obsodil tudi generalni sekretar zveze Nato Rutte in poudaril, da zavezništvo stoji ob strani Turčiji.

 

 

Priporočamo