»Mohamed Al Fayed je bil pošast, spolni plenilec brez moralnega kompasa,« trdi ena od nekdanjih uslužbenk, ki so lani pri 94 letih umrlega egiptovskega milijarderja obtožile posilstva. Zaposlil jo je, ko je imela 14 let. Leto kasneje, ko je bila stara 15 let, naj bi jo posilil. Odvetniki nekdanjih uslužbenk, ki zahtevajo odškodnino, so na včerajšnji tiskovni konferenci v Londonu zaradi »srhljivosti spolnih zlorab« Fayeda primerjali s spolnimi plenilci, kot so bili Jimmy Savile, Jeffrey Epstein in Harvey Weinstein. »To je eden najhujših primerov spolne zlorabe, kar jih doživel svet. Srhljiv je zaradi vsega, kar so doživele te ženske in dekleta, in zaradi sistemskega izdajstva Harrodsa,« je dejal vodilni odvetnik Bruce Drummond, ki je govoril o »pajkovi mreži korupcije in zlorab v Harrodsu, ki je bila neverjetna in zelo temačna«. Sokrivdo pripisuje vodstvu Harrodsa, katerega sedanji lastniki (Katar oziroma katarski investicijski sklad, z drugimi besedami: katarska kraljeva družina) so se opravičili nekdanjim uslužbenkam.

Stare obtožbe so zdaj veliko resnejše

Fayed, ki je bil lastnik Harrodsa 25 let, naj bi spolno zlorabljal uslužbenke vsepovsod, v svojem uradu v Harrodsu, v svojem razkošnem londonskem stanovanju, med potovanji v tujino, v hotelu Ritz v Parizu, katerega lastnik je bil, in v bližnji Vili Windsor, ki jo je kupil zaradi obsedenosti z britansko kraljevo družino. Tam sta namreč nekoč živela windsorski vojvoda in vojvodinja, nekdanji britanski kralj Edvard VIII., ki se je leta 1936, manj kot leto dni po zasedbi prestola, odpovedal kroni, ker mu niso dovolili poroke z dvakratno ameriško ločenko in katoličanko Wallis Simpson.

Al Fayed se je z obtožbami o spolnih napadih na mlade uslužbenke Harrodsa soočal veliko let pred svojo smrtjo, policija jih je več preiskovala, a nikoli ga niso ničesar uradno obtožili. Sedanji nov val obtožb je sprožila BBC-jeva dokumentarna oddaja z naslovom »Mohamed Al Fayed, plenilec v Harrodsu«, v kateri ga je pet nekdanjih uslužbenk obtožilo posilstva, druge pa ogabnih spolnih napadov in spolnega nadlegovanja. Fayed, ki naj bi ob smrti imel pod palcem dve milijardi dolarjev, se je redno sprehajal po Harrodsu in med prodajalkami ter nakupovalkami iskal mlade privlačne ženske, da bi jim ponudil delo v svojem uradu, v katerem je bilo vedno veliko lepih mladih tajnic. Z njimi se je rad »zabaval« tako, da jim je poskušal potisniti gotovino v nedrčke. One so bežale, on jih je lovil in se … zabaval.

Prvi televizijski dokumentarec o njegovem spolnem nadlegovanju uslužbenk, ki so se morale pred zaposlitvijo pogosto testirati za virus HIV in imeti opravljen ginekološki pregled, se je pojavil že leta 1997. Leta 2008 ga je zaradi obtožbe omenjene 15-letnice policija zaslišala, vendar je tožilstvo pregon opustilo, ker je »ocenilo, da zaradi nasprotujočih si izjav nima realne možnosti za obsodbo«. Policija je preiskovala tudi obtožbe iz oddaje televizije Channel 4 leta 2017, v kateri so ga tri uslužbenke Harrodsa obtožile spolnega nadlegovanja, pa tudi, da jih je »vzgajal« za spolno zlorabo.

Kdor zanika, laže

Eden od nekdanjih direktorjev Harrodsa je v novem BBC-jevem dokumentarcu dejal, da je Harrods sistematično prikrival lastnikovo pošastno vedenje. »Kdorkoli pravi, da ne ve, kaj se je dogajalo, laže,« je dejal. Harrods pogosto opisujejo kot najlepšo in najbolj glamurozno trgovino na svetu. Številne mlade Otočanke so sanjale o zaposlitvi v tej prestižni trgovini, ki so si jo zamišljale kot stopničko na poti do uspešne kariere. Vpliven Fayed, ki se je družil z najbogatejšimi Britanci, med njimi s člani kraljeve družine, tu in tam celo s pokojno kraljico, je številnim obljubljal pomoč pri tem; preden jih je, kot trdijo odvetniki, pet posilil, veliko več pa spolno napadel in še veliko več spolno nadlegoval. »Jasno sem mu pokazala, da si tega (spolnosti, op. p.) nisem želela. In da nisem privolila v to. Potem pa sem samo hotela, da bo mimo,« je v BBC-jevi oddaji dejala ena od žensk, ki Fayeda obtožujejo posilstva, in sicer v njegovem londonskem stanovanju, v katero jo je povabil na »delovni sestanek«. Ta nekdanja uslužbenka, ki je hotela ostati anonimna, je dejala, da ga je policija zaradi njenih obtožb avgusta 2023, samo nekaj dni pred smrtjo, hotela aretirati, vendar je aretacijo opustila zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja.

Fayed je kupil Harrods leta 1985, za 615 milijonov funtov, 25 let kasneje ga je prodal za milijardo in pol. Postal je boleč trn v peti kraljeve družine, katere blagoslova si je najbolj želel, ko je trdil, da sta za smrt princese Diane in Dodija, njegovega sina iz prvega zakona, kriva britanska (Bondova) vohunska služba MI6 in princ Filip. Njuno smrtonosno prometno nesrečo v Parizu zadnjega avgusta leta 1997 naj bi organizirala zato, ker naj bi bila Diana zaročena in noseča z Dodijem in ker je bil on musliman. Diana dokazano ni bila noseča.

Priporočamo