Napetosti na Daljnem vzhodu so se začele že maja letos, ko je Severna Koreja nad južnokorejska mesta spuščala balone, polne smeti, na kar se je Seul odzval s ponovnim zagonom propagandnih oddaj prek zvočnikov v demilitarizirano območje. Zadnji dron na severnokorejskem območju pa je provokacije obeh držav postavil pred začetek vojne.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je v soboto sporočila, da je sestreljeni južnokorejski vojaški dron pristal na njenem ozemlju, poroča tudi agencija Reuters. Južnokorejski poslanec Yu Yong-weon je potrdil, da so brezpilotna letala na fotografijah iz Pjongjanga videti kot nadzorna brezpilotna letala, ki jih je izdelal Sungwoo Engineering in jih južnokorejski vojski dostavil leta 2023.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo: »Ne zaslužijo si odgovora«

Ameriški tednik Newsweek se je za komentar obrnil na južnokorejsko obrambno ministrstvo, ki je dejalo, da »enostranske trditve Pjongjanga niso niti vredne preverjanja niti si ne zaslužijo odgovora«, še poroča Reuters. Seul še trdi, da bi kakršna koli pripomba na trditve Pjongjanga pomenila vpletenost v politično zvijačo.

Spomnimo, da je severnokorejski voditelj Kim Jong Un v začetku tega meseca znova opozoril, da bi lahko uporabil jedrsko orožje v morebitnih konfliktih z Južno Korejo in ZDA, ki ju je med drugim obtožil tudi krepitve vojaškega sodelovanja.

Priporočamo