Severna Koreja se je odločila, da bo v podporo Rusiji v vojni proti Ukrajini napotila štiri brigade z 12.000 vojaki, je danes ob sklicevanju na seulsko obveščevalno službo poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Seulska obveščevalna služba trdi, da je med 8. in 13. oktobrom zaznala, da je Severna Koreja prek ruske transportne ladje v Vladivostok prepeljala prvi kontingent 1500 vojakov. Kmalu naj bi jih poslala še več. Dodaja, da so vojaki nameščeni v različnih bazah in bodo po usposabljanju napoteni na fronto.

FILE - North Korean soldiers march during a mass military parade in Pyongyang's Kim Il Sung Square to celebrate 100 years since the birth of North Korean founder, Kim Il Sung on April 15, 2012. (AP Photo/Ng Han Guan, File)

Severna Koreja usposablja okoli 10.000 vojakov za podporo ruski invaziji na Ukrajino, je v četrtek ob sklicevanju na obveščevalne podatke dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: AP

Tudi urad južnokorejskega predsednika Yoon Suk-yeola je danes opozoril, da je vse večja podpora Pjongjanga Moskvi šla preko prenosa vojaške opreme do dejanske napotitve vojakov. Ob tem je opozoril, da to predstavlja pomembno varnostno grožnjo ne le za Južno Korejo, temveč tudi za mednarodno skupnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je medtem že v četrtek po srečanju z obrambni ministri članic zveze Nato opozoril, da glede na informacije ukrajinskih obveščevalnih služb Severna Koreja usposablja okoli 10.000 vojakov za podporo Rusiji. Na novinarski konferenci z generalnim sekretarjem Nata Markom Ruttejem je še dodal, da je na zasedenem ukrajinskem ozemlju že nekaj vojakov iz Severne Koreje.

Rutte pa je poudaril, da zavezništvo nima nobenih dokazov, da so severnokorejski vojaki vpleteni v spopade. »Vemo pa, da Severna Koreja podpira Rusijo,« je dodal.

Tudi vodja ukrajinske obveščevalne službe (GUR) Kirilo Budanov je v četrtek v pogovoru za spletno stran The War Zone ocenil, da se okoli 11.000 severnokorejskih vojakov usposablja za pridružitev ruskim silam, ki se borijo proti Ukrajini, poroča španska tiskovna agencija EFE.

In this photo provided by the North Korean government, North Korean leader Kim Jong Un, left on red carpet, visits the headquarters of the North Korean People's Army's 2nd Corps at an undisclosed place in North Korea Thursday, Oct. 17, 2024. Independent journalists were not given access to cover the event depicted in this image distributed by the North Korean government. The content of this image is as provided and cannot be independently verified. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Severna Koreja usposablja okoli 10.000 vojakov za podporo ruski invaziji na Ukrajino, je v četrtek ob sklicevanju na obveščevalne podatke dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: AP

»Pripravljeni bodo 1. novembra,« je nadaljeval in dodal, da bo prvi kontingent 2600 severnokorejskih vojakov nameščen v ruski regiji Kursk, kamor je ukrajinska vojska vdrla v začetku avgusta.

Priporočamo