Potem ko so v torek zvečer po maši v spomin na žrtve napada v Southportu izbruhnili izgredi, se je v sredo in v noči na danes podobno zgodilo v več krajih po Veliki Britaniji, med drugim v Londonu, Hartlepoolu, Manchestru in Aldershotu. 

V Londonu je potekal večji protest pod geslom Dovolj je dovolj. Policija je aretirala več kot 100 ljudi zaradi »nasilnih kaznivih dejanj, vključno z nasilnimi neredi, napadom na reševalca in kršitvami pogojev za mirne proteste«. Nekateri policisti so utrpeli manjše poškodbe. 

Izgredniki so na policiste pred Downing Streetom v Londonu metali pločevinke in steklenice. Do spopadov je prišlo tudi v Hartlepoolu, kjer so izgredniki napadli policiste s pirotehniko, steklenicami in jajci, zažgali so tudi policijski avtomobil.

V Manchestru se je nekaj deset ljudi zbralo pred hotelom Holiday Inn v središču mesta, po poročanju časnika Manchester Evening News je šlo za »protest proti prosilcem za azil, ki so trenutno nastanjeni v hotelu«.

Ranjenih 39 policistov

Do novih izgredov prihaja dan po podobnem incidentu v Southportu, kjer je bilo ranjenih 39 policistov. Po navedbah policije so bili tamkajšnji izgredniki večinoma pripadniki skrajno desničarske skupine, povod za izgrede pa so bile najverjetneje dezinformacije na družbenih omrežjih, da je napadalec iz Southporta islamist.

17-letni napadalec je v angleškem obmorskem mestu v ponedeljek skupno zabodel 11 otrok in dva odrasla, ki sta skušala zaščititi otroke med napadom, po katerem so umrle tri deklice. Najstnik, ki bo danes stopil pred sodišče v Liverpoolu, je obtožen treh umorov in desetih poskusov umora.

Priporočamo