V ukrajinskem parlamentu, vrhovni radi, je predsednik države Volodimir Zelenski včeraj poslancem predstavil svoj »načrt za zmago«, ki ga je konec septembra najprej predstavil v Beli hiši. Poslancem sicer ni razkril treh »tajnih dodatkov«, ampak je o tem govoril z vodji poslanskih skupin za zaprtimi vrati. Je pa z njimi že seznanil voditelje glavnih zavezniških držav. »Če bo načrt imel podporo (zaveznic), lahko končamo vojno prihodnje leto,« je Zelenski dejal poslancem. Kaj znanega torej predvideva dokument, o katerem se govori že nekaj časa?

Rutte o naslednjih korakih

Novi generalni sekretar zveze Nato Mark Rutte je imel včeraj tiskovno konferenco, preden bo danes prvič vodil zasedanje obrambnih ministrov članic zavezništva. Seveda je govoril tudi o načrtu Zelenskega, a ne preveč konkretno. Dejal je, da ga pozna in da bodo članice šele razpravljale, kakšni naj bi bili naslednji koraki glede ukrajinskega članstva v zavezništvu, ki so mu načeloma odprli vrata na julijskem washingtonskem vrhu, a brez vabila k članstvu. »Nato se je na vrhu odločil, da bo pot Ukrajine k članstvu nepovratna. Smo v tesnih stikih z zaveznicami in z Ukrajino, da preučimo možnost takšnih naslednjih korakov, da bo ta pot tudi uspešna,« je dejal Rutte.

1. Povabilo v Nato

V prvi točki načrt pravi, da Ukrajina potrebuje povabilo Nata za članstvo. »Razumemo, da je članstvo v Natu stvar prihodnosti, ne sedanjosti. Toda Putin mora (preko tega vabila Ukrajini) videti, da so njegove geopolitične kalkulacije obsojene na poraz,« je dejal Zelenski. Ukrajina je za članstvo zaprosila septembra 2022 in še ni dobila jasnega odgovora razen sporočila, da je pot države k članstvu nepovratna. Ukrajinska predstavnica pri Natu medtem pravi, da pritiskajo na odločevalce, da bi vabilo prišlo še pred koncem mandata ameriškega predsednika Joeja Bidna čez tri mesece. »Brezpogojno povabilo bi pokazalo, kako naši partnerji resnično razumejo mesto Ukrajine v varnostni arhitekturi,« je dejal Zelenski.

Zelenski predlaga sporazum z Združenimi državami, Evropsko unijo in drugimi zavezniki, ki bi omogočil skupne investicije v Ukrajino in izkoriščanje njenih naravnih bogastev, katerih vrednost ocenjuje na več tisoč milijard evrov.

2. Krepitev ukrajinskih obrambnih zmogljivosti

V drugi točki načrt predvideva razvijanje vojaške industrije v Ukrajini, odpravo omejitev pri uporabi zahodnih izstrelkov dolgega dosega, da bi lahko z njimi ciljali tudi tarče globlje na ruskem ozemlju, nadaljevanje vojaških operacij na ruskem ozemlju po ukrajinski zasedbi dela ruske regije Kursk ter krepitev vojske. Ukrajina mora okrepiti zlasti kopenske enote, protizračno obrambo z večjo zahodno podporo pred ruskimi izstrelki in brezpilotniki ter obveščevalno dejavnost. Zelenski je dejal, da bo Ukrajina samo z vojaškimi uspehi lahko odvrnila prebivalce Rusije od »ideologije vojne« ter prisilila Rusijo k sodelovanju na vrhu o miru in končanju vojne ... Rusija mora izgubiti vojno proti Ukrajini. Ne smemo dopustiti, da fronta ostane takšna, kot je zdaj.« Zavrnil je možnost, da bi se odpovedali delu ukrajinskega ozemlja, kot zahteva Rusija.

Rusija mora izgubiti vojno proti Ukrajini. Ne smemo dopustiti, da fronta ostane takšna, kot je zdaj.

Volodimir Zelenski ukrajinski predsednik

3. Odvračanje Rusije

Tretja točka načrta predvideva, da morajo zahodni zavezniki odvrniti Kremelj od vsake nove agresije proti Ukrajini s tem, da bo Rusija v tem primeru občutila posledice. »Ukrajina predlaga, da na svojem ozemlju namesti vseobsegajoče nejedrske zmogljivosti, ki bodo zadoščale za zaščito Ukrajine pred vsako vojaško grožnjo Rusije,« je Zelenski dejal poslancem. Ni pa jim konkretno pojasnil, za kakšne zmogljivosti gre. Povedal je le, da to točko podrobno pojasnjuje tajni dodatek, ki ga je predstavil voditeljem ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in Nemčije.

4. Strateško ekonomsko sodelovanje

V četrti točki Zelenski predlaga sporazum z Združenimi državami, Evropsko unijo in drugimi zavezniki, ki bi omogočil skupne investicije v Ukrajino in izkoriščanje njenih naravnih bogastev, katerih vrednost Zelenski ocenjuje na več tisoč milijard evrov. »To vključuje še posebej uran, titan, litij in druga dragocena naravna bogastva, ki bodo v globalni tekmi okrepila bodisi Rusijo in njene zaveznike bodisi Ukrajino in demokratični svet,« je dejal. Hkrati poziva k zaostrovanju sankcij proti Rusiji. Tudi ta četrta točka vsebuje tajni dodatek.

5. Ukrajinska vloga v Natu

V peti točki Zelenski predlaga, da bi po vojni ukrajinske vojaške sile, ki so zdaj izurjene v boju, igrale pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti v Evropi in bi lahko ponekod tudi nadomestile ameriške vojake, ki so trenutno nameščeni v Evropi. 

Rusija: Streznite se

Uradna Moskva je včeraj obsodila načrt Zelenskega in ocenila, da hoče zvezo Nato spraviti v neposredno konfrontacijo z Rusijo. V Kremlju so pozvali Kijev, naj se »strezni« in prizna, da so poskusi poraziti Rusijo nesmiselni. Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova je dejala, da načrt Zelenskega pelje ukrajinsko ljudstvo v katastrofo. »Zelenskemu lahko povem, če se tega ne zaveda, da so partnerji režima v Kijevu že pokazali, kakšno vlogo predvidevajo za Ukrajino v varnostni arhitekturi – v krsti, in ukrajinske prebivalce v grobu,« je dejala ter vnovič posvarila pred umikom omejitev uporabe zahodnega orožja za napade globlje na ruskem ozemlju.

Priporočamo