Hotel Jugoslavija tik ob zemunski železniški postaji je bil dolga leta najbolj luksuzen hotel v nekdanji SFRJ. V njem so prenočili številni tuji gostje, denimo ameriška predsednika Jimmy Carter in Richard Nixon, pa britanska kraljica Elizabeta II., astronavta Neil Armstrong in Buzz Aldrin, nekdanji nemški kancler Willy Brandt, glasbeni zvezdniki, kot sta Tina Turner in Louis Armstrong, in mnogi drugi.

Hotel s površino 50.000 kvadratnih metrov je imel 1500 prostorov. V dveh velikih restavracijah so lahko sprejeli 600 oziroma 200 gostov, hrano pa so stregli na najboljših porcelanastih krožnikih in s priborom, okrašenim z zlatom. V eni od teh restavracij je bil tudi lestenec, ki je bil dolga leta zapisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot največji na svetu. Težak je bil 14 ton, dolg 20 metrov, v njem je svetilo 5000 žarnic, okrašen pa je bil s 40.000 kristalčki Swarovski.

Za Tita so na strehi hotela uredili tudi vrt ter kotiček s stoli in mizo, ulitimi iz betona, od koder je bil neverjeten razgled na Donavo. »Si predstavljaš hotel ob veliki reki, ki gre od Dunaja do Črnega morja, pod svojim zadnjim vhodom pa ima marino z motornimi čolni? Imeli smo poseben hotel za pse in druge domače živali, ki so jih gostje vozili s seboj. Niso smeli v sobe. Imeli so svoje prostore in osebje,« je leta 2022 našemu novinarju Ervinu Hladniku - Milharčiču razlagal bivši direktor hotela Danijel Manojlović.

Pripomba Haileja Selassieja

Hotel naj bi se sicer sprva imenoval Hotel Beograd. Načrt zanj so naredili takoj po vojni, na arhitekturnem natečaju pa so zmagali hrvaški arhitekti tako imenovane zagrebške moderne šole z Lavoslavom Horvatom na čelu. Poslopje je bilo zamišljeno v stilu brutalnega modernizma, saj je bil Novi Beograd, kjer naj bi stal hotel, zamišljen kot moderen predel mesta, tako rekoč ogledalo socializma.

Hotel so gradili 22 let. Začeli so leta 1948, tudi z mladinskimi delovnimi akcijami. Toda zaradi slabega povojnega gospodarskega položaja so gradnjo hotela kmalu ustavili. Do leta 1961, ko je bil v Beogradu prvi vrh neuvrščenih držav. V goste je prišel tudi etiopski cesar in velik Titov prijatelj Haile Selassie, ki je svojemu gostitelju namignil, da mesto res potrebuje luksuzni hotel. Rečeno – storjeno: hotel so dokončali v ekspresnih osmih letih in 31. julija 1969 je bila grandiozna otvoritev, ki se je je udeležilo 3000 gostov. »Ta zgradba je odsev ideala. Odsev, ki dovoljuje, da verjamem, a prepoveduje, da vidim,« je dejal švicarski režiser Nicolas Wagnieres, ki je o hotelu leta 2017 posnel dokumentarni film.

Beograd 01.10.2024. Hotel Jugoslavija, priprema za rusenje hotela i izgradnju novog objekta. Photo: Vladimir Zivojinovic/PIXSELL

Beograjčani so zbirali podpise pod peticijo za ohranitev hotela, neuspešno. Foto: Pixsell

Novi luksuz

Hotel kot odsev ideala je imel podobno zgodbo kot država, v kateri je stal. S propadom države je začel propadati tudi hotel. Najprej so ga med Natovim bombardiranjem Beograda zadele bombe. Nato so se menjavali lastniki, ki so neuspešno napovedovali njegov ponovni vzpon na trgu luksuznih hotelov.

Nazadnje ga je v začetku letošnjega leta, ko je bil že zaprt, za 27 milijonov evrov kupilo podjetje MV investicije v lasti srbskega gradbenega podjetja Millennium team. Ni dolgo trajalo, ko so objavili načrte, kaj bodo s hotelom – rušili ga bodo. Namesto hotela Jugoslavija bo nastal nov luksuzni hotel Ritz-Carlton in dve stolpnici s stanovanji ter poslovnimi prostori. Nič ni pomagalo, da so temu nasprotovali meščani – začeli so celo zbirati podpise pod peticijo za ohranitev hotela – in arhitekti, ki menijo, da bi morala biti zgradba hotela Jugoslavija zaščitena kot kulturna dediščina, saj da je reprezentativen primer modernizma. Toda pred dnevi so gradbeni stroji že začeli rušiti okolico hotela. Tako se bo v Novem Beogradu dokončno porušil stari ideal in kmalu se bo začela gradnja nove iluzije modernega mesta. 

Beograd 01.10.2024. Hotel Jugoslavija, priprema za rusenje hotela i izgradnju novog objekta. Photo: Vladimir Zivojinovic/PIXSELL

Pred dnevi so gradbeni stroji že začeli rušiti okolico hotela. Foto: Pixsell

Priporočamo