Mohamed al Fayed je leto dni po smrti znova v središču pozornosti britanskega tiska. Več kot 20 žensk, ki so bile v preteklosti zaposlene v podjetju Harrods, je za BBC-jev dokumentarec razkrilo, da jih je al Fayed spolno nadlegoval. Pet žensk bi naj tudi posilil.

Podjetje Harrods, ki ga je al Fayed prodal leta 2010 in je trenutno v lasti družbe pod okriljem Katarja, naj bi sistematično prikrivalo spolne zlorabe. Aktualni lastniki so ob razkritjih sporočili, da so »popolnoma zgroženi«, žrtvam so se tudi opravičili.

FILE - Egyptian businessman and Ritz hotel owner Mohamed Al Fayed poses with his hotel staff in Paris, June 27, 2016. Al Fayed, the former Harrods owner whose son Dodi was killed in a car crash with Princess Diana, has died at age 94. His death was announced Friday, Sept. 1, 2023, by Fulham Football Club, which Al Fayed once owned. (AP Photo/Kamil Zihnioglu, File)

Podjetje Harrods, katerega lastnik je bil Mohamed al Fayed, naj bi sistemetično prikrivalo spolne zlorabe. Foto: AP

Al Fayeda, ki je lani umrl v 95. letu starosti, so že v preteklosti povezovali s spolnim nasiljem. Leta 2009 se je tožilstvo odločilo, da odstopi od pregona zaradi obtožbe, da je leto prej v trgovini spolno napadel 15-letno dekle. Leta 2013 ga je policija vnovič zaslišala, tokrat zato, ker ga je ženska prijavila zaradi spolnega napada med razgovorom za službo. Tudi takrat je obtožbe kategorično zanikal. Policija je dve leti pozneje primer vnovič odprla, a spet ni ukrepala dalje.

Spodbudila jih je serija Krona

Do najnovejših obtožb, ki so jih žrtve razkrile v BBC-jevem dokumentarnem filmu, naslovljenem Al Fayed: Predator v Harrodsu, prihaja slabo leto po pričetku predvajanja predzadnje sezone priljubljene nanizanke Krona (The Crown). Zgodba nanizanke, ki bolj ali manj resnicoljubno prikazuje življenje na britanskem dvoru od leta 1947 do prvih let 21. stoletja, je v predzadnji sezoni portretirala tudi razmerje prestolonaslednika Charlesa in princese Diane. Pri tem se je dotaknila tudi Dianinega razmerja z Dodijem al Fayedom in odnosa, ki ga je imela z njegovim očetom Mohamedom.

Prav način, kako je bil v seriji prikazan Mohamed al Fayed, je spodbudil žrtve, da spregovorijo o spolnem nasilju. Kot pravijo, jih je zmotilo, da je bil al Fayed prikazan v pozitivni luči. »Ne bi ga smeli pomniti kot takšnega,« je o tem, kako so ga prikazali v nanizanki, dejala Sophie, ki je BBC-ju povedala, da jo je med leti 1988 in 1991, ko je bila njegova osebna asistentka, večkrat napadel in skušal posiliti.

Spolni napadi naj bi se dogajali v Londonu, Parizu, Saint-Tropezu in Abu Dhabiju.

»Mohamed al Fayed je bil pošast in spolni predator brez moralnega kompasa,« je v dokumentarcu dejala ženska, ki pravi, da jo je posilil, ko je bila najstnica. Dejala je še, da do bile vse zaposlene zanj igračke in da so se ga bale.

Ženske naj bi pogosto zlorabljal v svojih stanovanjih. Žrtev, poimenovana Gemma, je pred kamero opisala, da jo je posilil v svojem stanovanju v Vili Windsor v Parizu, nato jo je prisilil, da se vsa umije z razkužilom. »Očitno je hotel uničiti vsakršni dokaz, da je bil blizu mene,« je dejala.

Ogromen poslovni imperij

Mohamed al Fayed je bil egiptovski poslovnež, ki je od sredine šestdesetih let živel v Združenem kraljestvu. Ključna za njegov finančni uspeh je bila poroka s Samiro Hašokdži, sestro milijonarja iz Savdske Arabije, prek katerega je prišel do številnih vez in poznanstev. Njegov poslovni imperij je poleg lastništva Harrodsa vključeval lastništvo hotela Ritz Paris in nogometnega kluba Fulham. V času njegove smrti lanskega avgusta je bilo njegovo premoženje ocenjeno na dve milijardi ameriški dolarjev.

Njegov sin Dodi al Fayed je leta 1997 med begom pred paparaci skupaj s princeso Diano umrl v pariškem predoru. Mohamed je imel iz zakona s Finko Heini Wathénše še štiri otroke.

** FILE ** Diana, Princess of Wales, and her wealthy companion Dodi Fayed, walk on a pontoon in the French Riviera resort of St Tropez in this Friday Aug. 22, 1997 file photo. A three-year inquiry into the death of Princess Diana and Dodi Fayed has concluded that allegations of murder were unfounded, and that there is no reason for suspecting the involvement of the royal family, a senior police officer said Thursday, Dec. 14, 2006. "Our conclusion is that, on all the evidence available at this time, there was no conspiracy to murder any of the occupants of the car. This was a tragic accident," said Lord John Stevens, former chief of the Metropolitan Police, who led the investigation of the deaths of Diana, 36, and her companion Dodi Fayed, 42. They were killed along with chauffeur Henri Paul when their Mercedes crashed in the Pont d'Alma tunnel in Paris on Aug. 31, 1997, while the couple was being chased by media photographers. (AP PHOTO/Patrick Bar-Nice Matin)

Princesa Diana in Mohamedov sin Dodi al Fayed sta 31. avgusta 1997 umrla v avtomobilski nesreči v Paritu. Foto: AP

Priporočamo