Nemčija je v ponedeljek odprla nov pomorski poveljniški center v pristaniškem mestu Rostock, ki naj bi bil namenjen krepitvi obrambe Baltskega morja, usklajevanju pomorskih dejavnosti v regiji in zagotavljanju informacij o razmerah na območju Baltskega morja za zvezo Nato.

Rusko zunanje ministrstvo se je danes ostro odzvalo na odprtje centra in nemškega veleposlanika v Moskvi pozvalo na pogovor.

»V Washingtonu, Bruslju in Berlinu se morajo zavedati, da bo imela širitev Natove vojaške infrastrukture v nekdanji Vzhodni Nemčiji negativne posledice,« so sporočili in ob tem opozorili, da se bo Rusija ustrezno odzvala na takšne provokacije.

Zunanje ministrstvo v Moskvi je menilo še, da ustanovitev poveljniškega centra zveze Nato v Rostocku pomeni kršitev pogodbe o združitvi Nemčije iz leta 1990, v katero je bila po ruskih navedbah vključena zaveza, da na tem območju v Nemčiji ne bodo nameščene tuje oborožene sile.

Predstavnik nemškega zunanjega ministrstva je medtem za AFP dejal, da Berlin odločno zanika obtožbe o kršitvi t. i. dogovora 2+4, ki so ga ob združitvi Nemčije leta 1990 podpisale takratna Zahodna in Vzhodna Nemčija ter ZDA, Velika Britanija, Francija in Sovjetska zveza.

Po navedbah nemških predstavnikov pogodba o združitvi izrecno dovoljuje sodelovanje nemških oboroženih sil v strukturah zveze Nato in njihovo namestitev tudi v nekdanji Vzhodni Nemčiji, kar naj bi bilo sporno v tem primeru.

Poveljniški center v mestu Rostock bo vodil nemški admiral, v njem pa bo delovalo okoli 180 pripadnikov enot enajstih

drugih članic Nata, in sicer Velike Britanije, Danske, Estonije, Finske, Francije, Italije, Latvije, Litve, Nizozemske, Poljske in Švedske.

Priporočamo