Po poročanju državne televizije CCTV, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, je Xi okrepitev pripravljenosti odredil med četrtkovim obiskom brigade raketnih sil kitajske vojske. Tedaj naj bi dejal, da bi morala vojska celovito okrepiti usposabljanje in priprave na vojno ter zagotoviti trdne bojne zmogljivosti.

Dejal je še, da mora kitajska vojska odločno varovati strateško varnost in temeljne interese države.

Do predsednikovega poziva prihaja nekaj dni po obsežnih vojaških vajah, v okviru katerih so kitajske sile v ponedeljek z ladjami obkolile Tajvan, nad otokom pa so zaznali rekordno število letal. Peking je vaje označil kot svarilo »separatističnim dejanjem tajvanskih sil za neodvisnost«.

Tajvan se je odzval z aktivacijo svojih sil in povečano pripravljenostjo na otokih, s katerimi upravlja Taipei, vaje pa označil za nerazumne in provokativne.

Kitajska Tajvan dojema kot del svojega ozemlja in je v zadnjih letih okrepila vojaški pritisk na otok. V zadnjih dveh letih so štirikrat - tudi po majski prisegi novega tajvanskega predsednika, ki napoveduje upor proti morebitnim kitajskim poskusom priključitve otoka - izvedli obsežnejše vojaške vaje.

Priporočamo