Tarča izraelske vojske je bila danes soseska Haret Hreik na jugu libanonske prestolnice, od koder francoska tiskovna agencija AFP poroča o vsaj dveh napadih. Tiskovni predstavnik vojske je pred tem prebivalce območja z zapisom na omrežju X pozval k umiku, češ da se nahajajo v bližini ciljev, povezanih s Hezbolahom.

Kasneje je Izrael sporočil, da je zadel podzemno skladišče, kjer naj bi bilo shranjeno orožje proiranskega gibanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael je v zadnjih tednih že večkrat napadel južni del Bejruta, smrtonosne napade pa izvedel tudi v drugih delih države. Odkar se je konflikt minuli mesec zaostril, je bilo v Libanonu glede na podatke zdravstvenih oblasti ubitih že več kot 1300 ljudi, čeprav je po ocenah AFP dejanska številka višja.

Hezbolah napada sever Izraela

Napade na sever Izraela še naprej izvaja tudi Hezbolah, ki je po lastnih navedbah tudi danes proti mestu Safed izstrelil salvo raket. Izraelska vojska je sporočila, da je proti severu Izraela poletelo okrog 50 izstrelkov, o žrtvah ne poročajo.

Namestnik vodje Hezbolaha Naim Kasem je v torek v video nagovoru Izraelcem sporočil, da je prekinitev ognja edina rešitev konflikta, ki bi razseljenim civilistom omogočila vrnitev na sever Izraela. V nasprotnem primeru je napovedal nadaljevanje napadov.

Netanjahu je nato zavrnil idejo prekinitve ognja, po kateri bi Hezbolah ohranil prisotnost blizu meje z Izraelom. V telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom je dejal, da nasprotuje »enostranski prekinitvi ognja, ki ne spreminja varnostne situacije v Libanonu«.

Izrael se namreč zavzema za tamponsko območje ob meji z Izraelom, kjer ne bi bilo Hezbolahovih borcev. Brez tega in ukrepov, ki bi Hezbolahu onemogočili ponovno oborožitev, Izrael ne bo pristal na noben dogovor, je v izjavi v torek še dodal Netanjahujev kabinet.

Priporočamo