Italijanski poslanci so predlog podprli konec julija, danes pa je še zadnjo potrebno zeleno luč dalo 84 senatorjev, proti jih je glasovalo 54.

V Italiji je nadomestno materinstvo nezakonito od leta 2004, zanj pa je zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do dveh let zapora ter denarna kazen od 600.000 do milijona evrov. Zdaj bodo to prepoved razširili tudi na tiste, ki dobijo otroke preko nadomestnih mater v tujini, tudi če je nadomestno materinstvo v drugi državi zakonito.

Vprašanje nadomestnega materinstva je pod desničarsko vlado premierke Giorgie Meloni, ki se je sama označila za "krščansko mater" in na lanskih septembrskih volitvah zmagala s poudarjanjem tradicionalnih družinskih vrednot, postalo vroča tema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicija, ki je nasprotovala predlogu, nov zakon označuje kot protiustaven, nekoristen in pa usmerjen proti otrokom istospolnih staršev.

Italijani, ki si to lahko privoščijo, so doslej lahko dobili otroke s potovanji v države, kjer je nadomestno materinstvo dovoljeno, na primer v ZDA ali Kanado. Mediji poročajo, da gre v veliki večini za heteroseksualne pare, ki sami iz različnih vzrokov ne morejo imeti otrok.

Predlog je sprožil zaskrbljenost tudi med aktivisti LGBTQ, ki vse od nastopa vlade pod vodstvom Meloni opozarjajo na krčenje državljanskih pravic. Vprašanje je sicer del širše problematike; Italija namreč nima zakona, ki bi priznaval otroke istospolnih parov, še poroča AFP.

Priporočamo