»Žalujemo za velikim voditeljem, mučeniškim bratom, Jahjo Sinvarjem, Abu Ibrahimom,« je v video izjavi, ki jo je predvajala katarska televizija Al Jazeera, dejal drugi mož Hamasa al Haja.

Po njegovih besedah bo smrt Sinvarja gibanje le še okrepila. Zatrdil je tudi, da zajetih talcev ne bodo vrnili, vse dokler izraelska vojska ne konča agresije v Gazi in se popolnoma umakne iz razdejane enklave.

Da smrt Sinvarja ne pomeni konca gibanja, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tudi Basem Naim, visok član Hamasovega politbiroja. »Zdi se, da Izrael verjame, da uboj naših voditeljev pomeni konec našega gibanja in boja palestinskega ljudstva,« je povedal.

Po njegovih navedbah so v gibanju prepričani, da bodo na koncu zmagali, rekoč da je to vselej rezultat prizadevanj ljudi, ki se borijo za svobodo in dostojanstvo.

Izraelska vojska je v četrtek potrdila, da je v spopadih na jugu Gaze ubila Sinvarja, ki je avgusta na položaju vodje Hamasa nasledil Ismaila Hanijo, potem ko je bil ta ubit v napadu v Teheranu, za katerim naj bi stal Izrael.

Sinvar velja za arhitekta Hamasovega napada na Izrael 7. oktobra lani. Kljub njegovi smrti je izraelski premier Benjamin Netanjahu napovedal nadaljevanje izraelskih operacij v Gazi, dokler ne bodo osvobodili vseh talcev, ki so jih borci gibanja zajeli med omenjenim napadom.

Priporočamo