Na vrhu Nata opozarjajo, da je vojna v Ukrajini dosegla novo raven stopnjevanja z napotitvijo več tisoč severnokorejskih vojakov v Rusijo. Kot trdijo južnokorejski obveščevalci, je Pjongjang te dni poslal še 1500 svojih specialcev v Rusijo, torej vsega skupaj že 3000, da bi pomagal Vladimirju Putinu v vojni v Ukrajini. Od blizu so jih posneli proruski blogerji in od daleč južnokorejski sateliti.

Seul poziva k umiku vojakov

V sredo je tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin izjavil, da obstajajo dokazi o prisotnosti severnokorejskih vojakov v Rusiji. »Kaj točno tam delajo? To moramo še videti,« je dejal. Opozarja na možne »daljnosežne posledice«. Kot njegovi evropski kolegi prejšnje dni ni potrdil petkovega razkritja južnokorejskih obveščevalcev, da je 1500 severnokorejskih vojakov prišlo v Rusijo, nekateri že septembra. Do decembra naj bi jih prišlo na pomoč ruski vojski 10.000. Trenutno jih je 1500 razporejenih v ruske vojaške baze. S pomočjo tolmačev jih urijo zlasti glede uporabe brezpilotnikov in obrambe pred njimi.

Rusija in Severna Koreja, ki sta junija podpisali obrambni sporazum, vse to zanikata. Kim Yo Jong, sestra severnokorejskega voditelja Kim Jong Una in njegova desna roka, je na tovrstna poročila južnokorejskih obveščevalcev zagrozila z jedrsko vojno.

V Seulu pa so iz predsednikove pisarne pozvali k umiku severnokorejskih vojakov iz Rusije in napovedali, da bodo v nasprotnem primeru začeli pošiljati Ukrajini smrtonosno orožje. Sicer so se v zadnjih tednih odnosi med obema Korejama samo še zaostrovali, ker so iz Južne Koreje s pomočjo brezpilotnikov pošiljali protirežimske propagandne letake v Severno Korejo. Očitno se režim v Pjongjangu zdaj boji, da bi na tak način njegovim državljanom razkrili, da je več tisoč Severnih Korejcev poslal kot topovsko hrano v Ukrajino. Da bi preprečile razkritje o tem, so oblasti izolirale družine vojakov, ki so zdaj v Rusiji.

Pomoč zaradi velikih izgub

Putin si tako pomaga tudi s Severnimi Korejci, potem ko je od februarja 2022 padlo od 100.000 do 200.000 ruskih vojakov, blizu pol milijona pa je ranjenih (podobni številki sta na ukrajinski strani). V Rusiji si ne upa preveč mobilizirati, zlasti ne v Moskvi in Sankt Peterburgu, ki sta imela ključno vlogo v obeh prevratih leta 1917 in v preprečitvi državnega udara leta 1991.

Za Pjongjang predstavlja 10.000 ali 12.000 vojakov malenkost, ker šteje severnokorejska vojska 1,2 milijona vpoklicanih vojakov in devet milijonov rezervistov. Njihov prihod na fronto, najbrž v prve bojne črte, pa ne bo odločilno vplival na potek vojne, saj se na vsaki strani bojuje več sto tisoč vojakov. Vsekakor režim v Pjongjangu veliko dobi v zameno za takšno pomoč Putinu, zlasti tehnološko znanje za izdelavo jedrskega orožja in hrano (lakota je vsakdanjik polovice Severnih Korejcev). Tako je mogoče, da se bo število severnokorejskih vojakov v Ukrajini drugo leto znatno povečalo. V tem primeru bi bilo to preveč za ukrajinsko vojsko, ki je že zdaj šibkejša od ruske. Poleg tega gre za dobro izurjene in fanatične vojake, saj v totalitarni Severni Koreji vojaški rok traja deset let za moške in osem let za ženske. 

Letaki za predajo

V Kijevu nameravajo z letaki pozvati severnokorejske vojake, ki so se znašli v Ukrajini, naj se predajo. Odvrgli jih bodo na ruski strani fronte, na njih pa piše tudi v korejščini: “Vdajte se, postanite vojni ujetniki! Ukrajina bo poskrbela za vas, tudi s hrano in gretjem.”

Priporočamo