ZDA nameravajo Ukrajini v prihodnjih mesecih zagotoviti več deset sistemov zračne obrambe z več sto raketami, dodatne topniške sisteme, znatne količine streliva ter več tisoč dodatnih oklepnih vozil, je sporočila Bela hiša.

Biden namerava novembra organizirati virtualno srečanje kontaktne skupine za obrambo Ukrajine na ravni voditeljev. To srečanje je bilo načrtovano za 12. oktober v ameriški bazi Ramstein, vendar ga je moral Biden zaradi orkana Milton odpovedati.

Biden danes potuje v Nemčijo, kjer se bo srečal z nemškimi voditelji na temo Ukrajine in Bližnjega vzhoda. Načrtovani obisk v Angoli, kamor naj bi Biden odpotoval po Nemčiji, so prestavili na prvi teden decembra.

Bela hiša je še sporočila, da je Zelenski Bidna seznanil z načrtom za zmago proti Rusiji, kar je Biden vzel na znanje in napovedal nadaljnja posvetovanja. Odločitve o zeleni luči za ukrajinske napade globoko v rusko ozemlje z zahodnim orožjem tako še ni.

ZDA so doslej Ukrajini zagotovile okrog 175 milijard dolarjev vredno vojaško in gospodarsko pomoč. Zmaga republikanca Donalda Trumpa na novembrskih predsedniških volitvah bi nadaljevanje te pomoči postavila pod vprašaj.

Priporočamo