Izraelska vojska je ponoči v napadih na jug Libanona po lastnih navedbah ubila 15 borcev Hezbolaha in uničila večjo količino orožja. Hezbolah je sporočil, da je v novih spopadih odbil poskus prodora izraelskih sil. Iz Libanona pa je proti Izraelu poletelo več raket in dronov. Zračna obramba jih je večino sestrelila.

Izraelske letalske sile so ponoči napadle stavbo v kraju Bint Jbeil na jugu Libanona, pri čemer so po lastnih navedbah ubile 15 borcev šiitskega gibanja Hezbolah. V stavbi naj bi bila poleg borcev tudi večja količina orožja. Vojska sicer trdi, da je v zadnjem dnevu skupno napadla približno 200 ciljev Hezbolaha v Libanonu, vključno s skladišči orožja.

Hezbolah je medtem danes sporočil, da je ob pomoči topništva odbil poskus prodora izraelskih sil pri mejnem prehodu Fatima na jugu države.

V izraelskih napadih na jug Libanona sta bila danes ubita tudi dva libanonska vojaka. »Med evakuacijo in reševalno akcijo z libanonskim Rdečim križem v vasi Tajbe je bil med napadom izraelskega sovražnika ubit vojak, drugi pa ranjen,« je sporočila libanonska vojska. Ranjeni so bili tudi štirje prostovoljci libanonskega Rdečega križa.

V napadu Izraela na vojaško postojanko na območju Bint Jbeil je bil ubit še en libanonski vojak. Vojska se je nato po lastnih navedbah odzvala z napadom na položaj napadalcev. Predstavnik libanonskih sil je pojasnil, da je bil to njihov prvi odziv na napad Izraela od oktobra lani.

Izraelska vojska je v začetku tedna v vaseh na jugu Libanona začela izvajati omejene kopenske operacije proti ciljem Hezbolaha, češ da ti predstavljajo neposredno grožnjo za severne izraelske skupnosti. V spopadih s pripadniki Hezbolaha je bilo ubitih osem izraelskih vojakov, še sedem je ranjenih, so v torek sporočile izraelske sile.

Nove evakuacije, še za okoli 25 vasi

Izrael je danes odredil nove evakuacije za še okoli 25 vasi in mesto Nabatije na jugu Libanona, poroča BBC.

Po današnjih navedbah izraelske vojske je iz Libanona proti Izraelu poletelo 25 raket in dva drona. Oba drona in številne rakete je zračna obramba sestrelila. Hezbolah je medtem potrdil, da je več raket izstrelil proti mestu Tiberija. Izrael so napadli tudi jemenski hutijevci, ki so danes sporočili, da so z več droni napadli cilje na območju Tel Aviva.

V izraelskem zračnem napadu na jugu Bejruta je bilo ponoči ubitih devet ljudi, še 14 je bilo ranjenih, med njimi tudi dva belgijska novinarja. V Bejrutu so tudi danes odjeknile tri eksplozije. Po poročanju libanonskih medijev je šlo za napade, katerih tarča je bilo oporišče Hezbolaha.

Vir blizu gibanja je za AFP povedal, da je bil napad usmerjen na medijski urad Hezbolaha, ki pa so ga pred napadom evakuirali.

Izraelska vojska je medtem danes sporočila, da je napadla sedež obveščevalne službe Hezbolaha v Bejrutu. Kot je pojasnila, so bojna letala zadela »cilje, ki pripadajo obveščevalnemu štabu Hezbolaha v Bejrutu, vključno s terorističnimi operativci, sredstvi za zbiranje obveščevalnih podatkov, poveljniškimi centri in dodatno teroristično infrastrukturo«.

Priporočamo