V društvu Ključ so leta 2022 prvič izvedli raziskavo, s katero so ugotavljali, ali so strokovni delavci, ki delajo z otroki in mladimi v Sloveniji, pri svojem delu zaznali tudi otroke z izkušnjo zlorabe za prostitucijo. Po podatkih iz raziskave so strokovni delavci pri vsaj 120 mladih zaznali možnost, da so bili zlorabljeni za prostitucijo. V vsaj sedmih primerih je šlo za zlorabo mlajših od 15 let. Ker so jih podatki presenetili, so lani izvedli še raziskavo med otroki in mladostniki. V raziskavi je sodelovalo 2352 oseb, med njimi je bilo 1786 mladoletnih.

596

mladostnikov je v raziskavi odgovorilo, da jih je vsaj enkrat nekdo vprašal, ali bi želeli prejeti darilo, denar, oblačila, alkohol, droge ali kaj drugega v zameno za pošiljanje golih fotografij ali videoposnetkov. Ob tem vprašanju so bili stari od 6 do 23 let.

Najmlajše dekle je imelo 10 let

Od 2352 vprašanih je kar 596 mladostnikov odgovorilo, da jih je vsaj enkrat nekdo vprašal, ali bi želeli prejeti darilo, denar, oblačila, alkohol, droge ali kaj drugega v zameno za pošiljanje fotografij ali videoposnetkov s spolno vsebino. Ob vprašanju so bili stari od šest do 23 let. 303 mladostniki so odgovorili, da jih je vsaj enkrat nekdo vprašal, ali bi želeli prejeti kaj v zameno za sodelovanje v spolnih aktivnostih. Kar 57 mladostnikov je odgovorilo, da so to storili enkrat, 50 mladostnikov večkrat, 123 pa jih na to vprašanje ni želelo odgovoriti. Med tistimi, ki so odgovorili, da so to že storili, jih je bilo 75 nepolnoletnih. Najmlajša oseba je bila v času zlorabe stara 10 let. Med vsemi vprašanimi je le ena oseba potrdila, da je zlorabo prijavila policiji, preostali si tega niso upali storiti. »Ko govorimo z mladimi na pogovornih urah in jih med drugim spodbujamo, naj poiščejo pomoč policije v tovrstnih situacijah, na žalost opažamo, da mnenje o policiji ni preveč pozitivno. Delno je to najbrž mogoče pripisati splošni družbeni klimi in temu, kar mladi slišijo doma, vendar pa se je v določenih primerih zgodilo, da mladi, ki so zaradi različnih situacij poiskali tovrstno pomoč, na policijski postaji niso bili deležni obravnave, ki bi jih navdala z zaupanjem,« so povedali v društvu in poudarili, da bi morala policija kot institucija premisliti, kaj narediti, da bodo izkušnje oškodovancev z njihovim delom pozitivne, in da bi morali bolj spodbujati žrtve, da poiščejo njihovo pomoč.

Otroci in mladi so že zaradi svoje starosti bolj ranljivi za izkoriščanje, poudarjajo v društvu Ključ, saj so še neizkušeni, ne premislijo o vseh posledicah in tudi čustveno jih storilci lažje zmanipulirajo, da se znajdejo v okoliščinah, iz katerih sami ne znajo ali zmorejo.

Razlogi za prostitucijo mladoletnih

Kot povedo v društvu Ključ, so razlogi za prostitucijo mladostnikov zelo različni. »Otroci in mladi so že zaradi svoje starosti bolj ranljivi za izkoriščanje, saj so še neizkušeni, ne premislijo o vseh posledicah in tudi čustveno jih storilci lažje zmanipulirajo, da se znajdejo v okoliščinah, iz katerih ne znajo ali zmorejo sami. Pogosto gre torej za čustveno zlorabo, za pridobivanje golih fotografij ali posnetkov spolnih odnosov, s katerimi jih nato izsiljujejo in na tak način silijo v izvajanje spolnih aktivnosti,« so povedali v društvu. Otroci, ki svoje telo prodajo v zameno za dobrino, navzven morda ne dajejo vtisa, da prihajajo iz bolj ranljivih okolij. »Pogosto pa gre za otroke, ki so že doživeli spolno zlorabo ter druge oblike fizičnega, spolnega in psihičnega nasilja, imajo težave z zasvojenostjo, prihajajo iz marginaliziranih družbenih skupin ali iz ekstremno slabih socialnih razmer,« pojasnjujejo v društvu. Rešitev je po njihovem mnenju več: »Poleg strožjega in predvsem učinkovitega pregona storilcev bi na preventivni strani morali izboljšati sodelovanje med vsemi, ki delajo z otroki, da bi bila identifikacija možnih žrtev hitra in učinkovita ter da bi se tem otrokom hitro ponudilo ustrezno pomoč in obravnavo.« Menijo tudi, da bi bilo smotrno v šolske kurikulume uvesti vsebine o privolitvi, nenasilju, varnih in predvsem enakovrednih odnosih, samopodobi, škodljivosti pornografije in prostitucije. 

    

Priporočamo