Zdravstveni dom Lenart je bo 14. novembra zapustila še druga zdravnica družinske medicine. To je za STA potrdila namestnica direktorja ZD Lenart Klavdija Dvoršak. Če za zdravnici ne bodo našli zamenjave, bo brez izbranega zdravnika ostalo 2800 ljudi. Ostale ambulante so namreč že polne. »Niso pa ostali na cesti. Na spletni strani imamo vse kontakte, kamor lahko pišejo ali kličejo in ena medicinska sestra od 7.00 do 14.00 skrbi za ta telefon in pregleduje elektronsko pošto ter o vsem seznani zdravnika, s katerim skupaj uredita težave pacientov,« pravi Klavdija Dvoršak. ZD Lenart sicer pokriva šest občin s skupno približno 20.000 prebivalci

Ena od zdravnic bo delo nadaljevala v koncesijski ambulanti v Poljčanah, za drugo, ki naj bi prav tako prešla h koncesionarju, pa trenutno ni znano, kam odhaja. Odstopno izjavo je iz osebnih razlogov podal tudi direktor ZD Lenart Jožef Kramberger.

Rešitev je jasen zakon

V zdravstvenem domu so že več let z razpisi iskali dodatne kadre, a jih zaradi splošnega pomanjkanja zdravnikov družinske medicine v Sloveniji niso uspeli pridobiti, je pojasnila Dvoršak. Kot glavne razloge za odhode zdravnic navaja preobremenjenost. Poleg rednih ambulant morajo namreč voditi tudi urgentno službo. O preobremenjenosti so pred časom opozarjali tudi koncesionarji. Ko so prenehali izvajati urgentno dejavnost, pa so se obremenitve za zdravnike v javnem zavodu še povečale. Z vsakim novim povečevanjem pritiskov na zdravnike v javnih ustanovah postajajo zasebne ambulantne še toliko bolj privlačne.

Župan občine Lenart Janez Kramberger pravi, da občine skupaj z zdravstvenim domom iščejo rešitve in zatrjuje, da so postopki za podelitev novih koncesij že v teku in da čakajo na soglasje zavoda za zdravstveno zavarovanje in ministrstva. Ob tem je kritičen do vlade in ministrstva za zdravje. »S strani odločevalcev nikoli ni bilo pretirane volje, da bi se v zdravstvu razčistilo. Jasno je, da je treba ločiti javno in zasebno ali pa se odločiti, ali bomo imeli samo zasebno,« je povedal za STA in dodal, da rešitev ni v rokah občine, ampak v rokah odločevalcev. »Rešitev je jasen zakon, ki je zdaj v proceduri; ampak vprašanje je, kaj bo prišlo ven,« je še povedal.

Priporočamo