Deset otrok s spremljevalci je iz Kaira preko Istanbula danes prispelo na letališče Jožeta Pučnika, od koder so jih prepeljali v URI Soča, je potrdila predsednica uprave Fundacije Danila Türka, Mojca Seliškar Toš.

Amputacija nog in rok

Gre za skupino desetih otrok in mladostnikov iz Gaze s hudimi poškodbami. Štirje med njimi imajo amputacijo nog, dva pa amputacijo rok, je povedala Seliškar Toš. Najmlajši med njimi je star štiri leta.

Preberite še intervju z Mojco Seliškar Toš: Kar se zdaj dogaja v Gazi, je genocid

V URI Soča, kjer naj bi ostali najmanj 42 dni, jim bodo omogočili intenzivno zdravljenje in rehabilitacijo ter potrebno psihološko pomoč.

V Slovenijo so prispeli iz Kaira. Da so na poti v Slovenijo, je v soboto na družbenem omrežju X sporočilo slovensko veleposlaništvo v Egiptu.

 

 

Premier Robert Golob je otrokom danes na omrežju X zaželel uspešno okrevanje. »Srčno pozdravljam skupino otrok iz Gaze, ki so danes prišli na rehabilitacijo v Slovenijo. Želim jim uspešno okrevanje ter njim in njihovim spremljevalcem prijetno bivanje pri nas, daleč od grozot, ki so jih doživljali na domačih tleh,« je sporočil prek vladnega profila.

Projekt rehabilitacije je v začetku septembra začelo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), ki je sklenilo pogodbo s Slovensko karitas. V projektu sodeluje tudi Fundacija Danila Türka.

Več kot 16 tisoč ubitih otrok

V Gazi po enem letu izraelske ofenzive vladajo katastrofalne humanitarne razmere. Zaradi hudega pomanjkanja osnovnih dobrin in lakote trpi več kot 1,1 milijona prebivalcev, med njimi je večina otrok, ki so na robu preživetja. V izraelskih napadih na palestinsko enklavo je bilo od 7. oktobra lani ubitih več kot 16.000 otrok, številni ostajajo pogrešani.

V okviru projekta bo izplačana tudi finančna pomoč žrtvam vojne. Finančno podporo bo prejelo skoraj tisoč najbolj ranljivih notranje razseljenih družin, s čimer bodo preskrbeli več kot 5000 prebivalcev Gaze, ki si bodo lahko kupili hrano in druge nujne življenjske potrebščine, so navedli pri MZEZ.

Priporočamo