Po besedah rektorja UL Gregorja Majdiča se na univerzi zavedajo pomembnosti prenosa znanja iz predavalnic in laboratorijev v družbo. »Tak prenos znanja in odkritij v družbo že več kot deset let spodbujamo z Rektorjevimi nagradami za najboljše inovacije UL,« so na univerzi povzeli rektorjevo izjavo.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so se finalisti rektorjevih nagrad potegovali za prvo, drugo in tretje mesto v treh kategorijah: študenti ter alumni, raziskovalke in raziskovalci ter zaposleni na univerzi in študenti z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe.

Letos se je na razpis skupno prijavilo kar 24 ekip, med katerimi je strokovna komisija izbrala tri najbolj inovativne projekte v vsaki kategoriji. Zmagovalci so prejeli denarne nagrade - 3000 evrov za prvo mesto, 2000 evrov za drugo in 1000 evrov za tretje mesto.

Prvo mesto zasedla ekipa FoodIQ

V kategoriji študenti in alumni je prvo mesto zasedla ekipa FoodIQ, ki s pomočjo statističnih modelov in umetne inteligence razvija rešitev za optimizacijo količin hrane na dogodkih, s čimer restavracijam, ponudnikom cateringa in šolskim menzam pomaga zmanjšati ostanke hrane, znižati stroške ter slediti trajnostnim ciljem, so zapisali v utemeljitvi.

Na drugem mestu je bila inovacija Modern Legal, ki z uporabo naprednih algoritmov in obdelave naravnega jezika izboljšuje iskalne procese v pravnih pisarnah, tretje mesto pa je zasedel projekt Mycosurf, ki ponuja trajnostno rešitev za izdelavo desk za deskanje na valovih iz biokompozitov iz micelija gliv in kmetijskih odpadkov, s čimer zmanjšuje uporabo okolju škodljivih sintetičnih materialov.

V kategoriji raziskovalk in raziskovalcev ter zaposlenih UL je prvo mesto zasedla ekipa MediGuide, ki je razvila inovativno metodo 3D tiskanja za hitro in natančno izdelavo kirurških modelov, ki posnemajo mehka tkiva, kot so žile in organi, ter omogočajo boljše usposabljanje kirurgov. Drugo mesto je pripadlo ekipi CyberLab, ki je ustvarila platformo za porazdeljene kibernetske vabe, ki v realnem času prepoznavajo in analizirajo kibernetske napade. Tretje mesto pa je osvojila inovacija 3D tisk magnetov, ki ponuja povsem novo metodo izdelave magnetnih izdelkov s pomočjo konvencionalnega 3D tiskanja.

Za reševanje izzivov družbe je prvo mesto osvojila mobilna aplikacija Greenie, ki centralizira in igrifikacijsko poenostavlja dostop do priložnosti za družbene in okoljske prispevke ter s tem podpira trajnostni razvoj in dobro počutje v skladu s cilji trajnostnega razvoja. Drugo mesto je zasedla inovacija Mentis AI, napredna platforma za veterinarske klinike, ki z uporabo umetne inteligence optimizira delovne procese in izboljšuje natančnost diagnostike s hitro obdelavo slikovnih gradiv. Tretje mesto je pripadlo Duhovnemu inštitutu, inovativnemu centru za duhovni razvoj, ki združuje raziskave, izobraževanje in individualno svetovanje na področju duhovnosti s celostnim in strokovno preverjenim pristopom.

Obiskovalce dogodka je nagovorila tudi gostja Ines Mandić Mulec z Biotehniške fakultete UL, ki je poudarila ključno vlogo mentorjev pri spodbujanju inovativnosti in podjetnosti med raziskovalci in spodbudila razmislek o pomenu mentorstva pri razvoju inovativnih idej.

Rektorjeva nagrada za naj inovacijo UL že 14. leto poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem.

Priporočamo