Evropski teden varnosti in zdravja pri delu poteka vsak 43. teden v letu, po vsej Evropi pa ta teden potekajo številni dogodki ozaveščanja o različnih temah varnosti in zdravja pri delu.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so zapisali, da je vpliv avtomatizacije, digitalizacije in robotizacije na varnost in zdravje pri delu navkljub koristim še vedno precejšnja neznanka. »Morebitne izzive in tveganja je treba temeljiteje proučiti ter zakonodajo prilagoditi tako, da bo zagotavljala varnost in zdravje delavcev v sodobnem delovnem okolju,« so zapisali na spletni strani.

Delo na daljavo zaposlenim ponuja večjo samostojnost in lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja

Dodali so, da robotika in umetna inteligenca podpirata in nadomeščata delavce, ki opravljajo delo v nevarnih okoljih, masovni podatki omogočajo učinkovitejše sisteme spremljanja varnosti in zdravja pri delu, delo na daljavo pa zaposlenim ponuja večjo samostojnost in lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja.

Handsome tattooed man working at home on laptop while sitting at the table with cute dog

Delo na daljavo zaposlenim ponuja večjo samostojnost in lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Foto: Getty Images/iStockphoto

Evropski teden na ministrstvu za delo obeležujejo s serijo šestih seminarjev, na katerih so obravnavali teme delovni pogoji platformnih delavcev, poklicne kostno-mišične bolezni, pravica do odklopa, usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja, t. i. tehnostres v zvezi z delom ter motnje spanja in izgorelost.

Zadnji seminar z naslovom Od preprečevanja nezgod pri delu k spodbujanju varnosti in zdravja pri delu pa bo potekal v sredo v okviru kongresno-sejemske prireditve Varnost in preventiva na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Med drugim bodo predstavili Vizijo nič, vizijo sveta brez nezgod pri delu in z delom povezanih bolezni, ki temelji na treh stebrih, varnosti, zdravju in dobrem počutju, in prevaja predpise v preproste, razumljive in uporabne ukrepe.

Predstavili bodo tudi ključne ugotovitve, do katerih so prišli inšpektorji za delo pri izvajanju nadzora v tistih mikro, majhnih in srednje velikih podjetjih iz dejavnosti gozdarstva, gradbeništva in cestnega prevoza, ki so v letu 2023 na Inšpektorat Republike Slovenije za delo prijavila nezgode delavcev pri delu, so še zapisali na ministrstvu za delo.

Priporočamo