V okviru Organizacije Združenih narodov za nadzor premirja (UNTSO) na jugu Libanona deluje tudi slovenski vojak. V nedavnih napadih izraelskih sil na pripadnike misije ZN ni bil ogrožen, je pa situacija na območju zelo resna in nevarna, je danes za STA potrdila tiskovna predstavnica Slovenske vojske Nina Raduha. Vojska z njim redno vzdržuje stike.

V 26. kontingentu slovenske vojske v okvirju UNTSO sicer delujeta dva slovenska vojaška opazovalca. Poleg vojaka, ki je v Libanonu, je še en vojak v Izraelu. Vojak, ki se nahaja v Libanonu, je trenutno nameščen v bazi ZN v Nakuri na jugu države. Tam je v zadnjem času prišlo do več napadov izraelskih sil na pripadnike misije ZN v državi (Unifil).

Podpolkovnica Raduha je za STA povedala, da oba vojaka nadaljujeta z opravljanjem svojih nalog v skladu z usmeritvami vodstva misije in njenim mandatom, pri čemer upošteva vse varnostne ukrepe. Povedala je še, da so bili z vojakom v Libanonu zadnjič v stiku v ponedeljek. Glede morebitne evakuacije pripadnikov SV je povedala, da mora takšno odločitev sprejeti vlada, potrebno pa bi bilo tudi usklajevanje z vodstvom misije.

Slovenija v okviru UNTSO sicer deluje od oktobra 1998, slovenska vojaka, ki sta trenutno v Libanonu in Izraelu, pa sta svojo enoletno misijo nastopila avgusta letos. Avgusta lani je Slovenija zaključila delovanje v misiji Unifil. Ta je bila ustanovljena leta 1978, da bi nadzorovala umik izraelske vojske po prvi invaziji v Libanon. Slovenska vojska je bila del Unifila od konca vojne v Libanonu leta 2006, zadnji pripadnik pa se je v Slovenijo vrnil dva meseca pred izbruhom trenutnih napetosti na Bližnjem vzhodu. UNTSO je bila ustanovljena med arabsko-izraelsko vojno leta 1948 z namenom zagotavljanja vojaške poveljniške strukture za mirovne sile v regiji in vzdrževanja premirja na območju. UNTSO misiji Unifil še danes zagotavlja vojaške opazovalce.

Priporočamo