Včeraj opoldne se je iztekel rok za prijave za predsednika NSi ter člane strankinega izvršilnega odbora, razsodišča in nadzornega odbora, ki jih bodo krščanski demokrati volili na sobotnem kongresu v Škofji Loki.

Edini kandidat za predsednika stranke je sedanji prvak stranke Matej Tonin. Tako je bilo tudi pred dvema letoma na prejšnjem volilnem kongresu stranke v Rogatcu. Za Tonina je takrat glasovalo 282 od 292 delegatov. Nekdanji poslanec in obrambni minister bo tako stranko predvidoma vodil še naslednji dve leti in jo popeljal na naslednje parlamentarne volitve. Niso se torej uresničila zakulisna ugibanja, da utegne dolgoletnega prvaka krščanskih demokratov kot protikandidat izzvati kdo izmed dvojice poslancev – Janez Cigler Kralj ali Jernej Vrtovec.

Spomnimo sicer, da je Tonin na junijskih volitvah osvojil mandat evropskega poslanca. Že ob kandidiranju je bil jasen, da ne vidi težav, da ne bi ob izvolitvi iz Bruslja še naprej vodil stranke. »Če bom izvoljen za evropskega poslanca, ne bom ne prvi in ne zadnji predsednik stranke, ki je hkrati tudi evropski poslanec,« je dejal takrat. A pred njim je zahtevna naloga priprave stranke na naslednje volitve. Ob robu kongresa naj bi sicer predstavili vsebinske iztočnice za nadaljnje delo, vključno s prenovljenim gospodarskim programom in predlogi za izboljšanje socialnega položaja ljudi. Posebne organizacijske menjave se ob tem ne obetajo.

Evropski poslanec Matej Tonin bo NSi predvidoma vodil še naslednji dve leti in jo popeljal na naslednje parlamentarne volitve. Niso se torej uresničila ugibanja, da utegne dolgoletnega prvaka krščanskih demokratov izzvati Janez Cigler Kralj ali Jernej Vrtovec.

Krščanski demokrati bodo imeli v času do volitev zagotovo veliko dela s pozicioniranjem na desni sredini. V NSi so na eni strani zaostrili odnos z največjo opozicijsko stranko SDS, potem ko so se v stranki pred dvema letoma odločili, da v vladi, ki bi jo vodil Janša, ne bodo več sodelovali. Tonin je takrat dejal, da je čas za samorefleksijo na slovenski desnici in da stranka postane alternativa v tem delu političnega prostora. Po drugi strani bosta krščanskim demokratom predvolilno delo otežili novi stranki Marka Lotriča in Anžeta Logarja, ki bosta glede na nakazana izhodišča, s poudarkom na gospodarskih temah, nagovarjali njihovo volilno bazo. Spomnimo, da je Logar prejšnji teden že izstopil iz SDS in napovedal, da bo svojo stranko ustanovil do konca leta. Včeraj mu je nato z izstopom iz SDS sledila še njegova poslanska kolegica Eva Irgl. Kmalu gre pričakovati tudi odločitev njunega kolega Dejana Kaloha. Ob nedavnih premikih na političnem parketu se skratka na tem delu politične premice ustvarja vse večja gneča.

Erjavčeva nova stranka že novembra

V politiko se vrača tudi nekdanji večkratni minister in dolgoletni šef stranke DeSUS Karl Erjavec. Sprva je napovedal, da bo ustanovil društvo, ki naj bi se nato v začetku prihodnjega leta preoblikovalo v stranko. A si je zatem premislil in napovedal, da bo stranko ustanovil že v drugi polovici novembra. Imen Erjavec še ni predstavil, je pa Delo poročalo, da si v svojih vrstah med drugim želi nekdanjega guvernerja Franceta Arharja, nekdanja ministra Lilijano Kozlovič in Dragutina Mateja, pa recimo nekdanjo poslanko LMŠ Jerco Korče. Pogovor je opravil tudi s Klemnom Grošljem.

Priporočamo