Mineva natanko en mesec, odkar je Natalija Gorščak uradno nastopila kot predsednica uprave RTVS. Na predstavitvi svoje kandidature je napovedala, da bo za preostala dva člana uprave RTVS predlagala strokovnjakinjo za finance Nevenko Črnko in Aljošo Pečana Grudna, ki da je, kot je povedala, specializiran za kadrovska vprašanja in zakonodajo v zvezi s preoblikovanji podjetij. V začetku tedna je svet RTVS soglasno potrdil Nevenko Črnko, zapletlo pa se je pri drugem kandidatu.

V začetku julija je delovno in socialno sodišče v Ljubljani razsodilo, da je bila izredna odpoved urednici uredništva oddaj o kulturi na Televiziji Slovenija
Zemiri Alajbegović Pečovnik nezakonita.

Natalija Gorščak ne potrjuje in ne zanika

Portal N1 je poročal, da naj bi si Natalija Gorščak glede svojega drugega kandidata za člana uprave premislila. Neuradno naj bi o svoji nameri že obvestila tudi Pečana Grudna. Zakaj si je predsednica uprave nenadoma premislila, ni znano. Neuradno je mogoče slišati, da razlog za nenadno spremembo tiči v očitkih, ki so v zadnjem času leteli na Pečana Grudna, pojavljali pa so se predvsem na družbenih omrežjih. Javno je svoje nestrinjanje z njegovim imenovanjem v upravo RTVS na družbenem omrežju Facebook izrazila tudi novinarka Televizije Slovenija Eugenija Carl: »V koprskem uredništvu TV Slovenija vljudno vabimo novega člana uprave RTV Aljošo Pečana Grudna, javnosti sicer manj znanega, a po besedah nove generalne direktorice 'odličnega strokovnjaka za gospodarske osnutke', ki se bo v novi službi ukvarjal s kadri, da nas obišče v redakciji. Prosili ga bomo, da nam pripravi en dober kadrovski 'osnutek', glede na to, da nam že 10 let ne dovolijo zaposlovanja; kar smo imeli študentarije in jo izobrazili, pa potem nismo zaposlili, ker ni bilo denarja,« in še: »V Kopru se res veselimo kadrovske obogatitve in kot smo že, na tem mestu pozdravljamo znano izolsko SD družino.«

Natalija Gorščak04.092024 - izredna seja sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), na kateri bodo imenovali predsednika uprave RTVSFOTO: Luka Cjuha

Natalija Gorščak

Uprava RTV Slovenija v trenutni sestavi deluje učinkovito in zagotavlja nemoteno delovanje RTV Slovenija. O imenovanju stalnega člana uprave RTV Slovenija bo javnost pravočasno obveščena.

Za komentar smo prosili tudi Natalijo Gorščak, ki pa informacije o spremembi odločitve glede kandidata za člana uprave ni ne potrdila ne zanikala. »Uprava RTV Slovenija v trenutni sestavi deluje učinkovito in zagotavlja nemoteno delovanje RTV Slovenija. O imenovanju stalnega člana uprave RTV Slovenija pa bo javnost pravočasno obveščena,« nam je odgovorila.

Natalija Gorščak naj bi si glede svojega drugega kandidata za člana uprave premislila. Neuradno naj bi o svoji nameri že obvestila tudi Aljošo Pečana Grudna. Zakaj si je predsednica uprave nenadoma premislila, ni znano.

Pritožba na sodbo

V začetku julija je delovno in socialno sodišče v Ljubljani razsodilo, da je bila izredna odpoved urednici uredništva oddaj o kulturi na Televiziji Slovenija Zemiri Alajbegović Pečovnik nezakonita. Izredno odpoved je tik pred koncem mandata direktorja RTV Slovenija podpisal Uroš Urbanija. Sodišče je Televiziji Slovenija naložilo, da urednico pozove nazaj na delo. Ali bodo to storili, nam vodstvo RTVS ni odgovorilo. Bolj zgovorna je bila Zamira Alajbegović Pečovnik, ki nam je v telefonskem pogovoru potrdila, da je uprava RTVS že vložila pritožbo na sodbo. Zato se še ni vrnila na delovno mesto. »Mandat urednice uredništva mi je potekel maja. Želim si le, da se vrnem na Televizijo Slovenija kot novinarka, saj sem bila, dokazano, krivdno odpuščena. A glede na pritožbo vodstva se bo proces očitno še vlekel,« nam je povedala. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi sindikat delavcev RTVS poslal dopis predsednici uprave RTVS, v kateri ji svetujejo, naj se na sodbo ne pritoži, saj so to nepotrebni stroški za javno RTV. Več kot očitno je, da uprava sindikatu delavcev ni prisluhnila. 

Priporočamo