V skladu z odlokom, ki ga je DZ s skoraj dvotretjinsko večino sprejel 10. oktobra, bi moral biti referendum 24. novembra. Vprašanje bi se glasilo: "Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?"

A kot je danes na seji kolegija dejala Bojana Muršič (SD), odgovorov na vsa vprašanja v zvezi z Jekom 2 še nimamo. Javnost je utemeljeno pričakovala zadostne informacije za sprejem informirane odločitve, poleg tega so se pojavili še pomisleki glede sugestivnosti referendumskega vprašanja, izvedba referenduma pa je tudi izgubila politično enotnost, je dejala.

Da se referenduma v tem trenutku ne izvede, so soglašali tudi predstavniki preostalih parlamentarnih strank, navzoči na seji. Nataša Sukič iz poslanske skupine Levica, ki pri tokratnem predlogu za razpis referenduma ni sodelovala, je ob tem dejala, da bo posvetovalni referendum vsekakor nujno treba izvesti, ko bodo na voljo vse informacije.

DZ bo tako na četrtkovi seji glasoval o sprejemu odloka o prenehanju veljavnosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo. Edina pravna pot za preklic referenduma je namreč sprejem odloka o prenehanju veljavnosti veljavnega odloka, je v torek pojasnila Klakočar Zupančič.

Kolegij je potrdil še predlog vlade, da DZ po skrajšanem postopku obravnava predlog novele zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, s katero naj bi zagotovili boljši dostop do plačilnih računov pri bankah in bolj transparentno poslovanje bank v primeru zavrnitve odprtja ali zaprtja plačilnega računa.

Priporočamo