Sodba upravnega sodišča je pravnomočna, zoper njo je mogoče vložiti izredno pravno sredstvo, zahtevo za revizijo, kar bo Horvath, kot je napovedal, tudi storil. »Še vedno vztrajam na tem, da je to krčenje ustavnih pravic narodnih skupnosti in bom izrabil vsa pravna sredstva, da to tudi dokažem,« je dejal. Kot poslanec madžarske narodne skupnosti se mora zavzemati, da se bodo njihove pravice, zapisane v ustavi, ohranile na najvišji ravni, je še dodal.

»Mislim, da je absurd omejevati, da poslanec narodne skupnosti ne bi smel sodelovati v različnih narodnostnih strukturah,« je še zatrdil Horvath, ki sicer funkcije v Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti ne opravlja več, saj mu je potekel mandat.

Nezdružljiva tudi funkcija člana programskega odbora RTV

Poleg tega je po poročanju Dela v DZ prispela tudi zahteva za ugotovitev prenehanja Horvathovega poslanskega mandata, ki jo je vložil pripadnik madžarske narodne skupnosti Attila Kovacs. Po njegovem mnenju Horvath opravlja nezdružljivi funkciji, ker je ob poslanski funkciji tudi član programskega odbora Radiotelevizije Slovenija za madžarski narodnostni program, kar naj bi bilo v nasprotju z zakonom o RTVS.

A po Horvathovih besedah zakon poslancem prepoveduje le članstvo v svetu RTVS, ne pa tudi v programskem odboru za narodnostni program. To je v mnenju o njegovem imenovanju zapisalo tudi ministrstvo za kulturo, je poudaril.

Mandatno-volilna komisija DZ pa je Attili Kovacsu odgovorila, da mora biti za kakršno koli ukrepanje državnega zbora v primeru nezdružljivosti ta najprej ugotovljena s strani pristojnega organa. V tem primeru je to KPK, ki bdi nad izvajanjem zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. DZ tako nima pravne podlage za vodenje postopka ugotavljanja nezdružljivosti, je Kovacsu odgovorila predsednica komisije Janja Sluga. Iz odgovora, ki ga je pridobila STA, sicer izhaja, da je Kovacs na KPK že naslovil prijavo.

Priporočamo