Ob napovedi obiska sta obe strani izpostavili sodelovanje Slovenije pri veliki izmenjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom letos poleti. Slovenija je k izmenjavi, ki je povratek v domovino omogočila več Američanom, prispevala dva zajeta ruska vohuna, ki sta bila tik pred tem v Sloveniji obsojena.

Golob in Biden sta se sicer v zadnjih dveh letih večkrat srečala ob robu multilateralnih srečanj, tokraten sestanek pa bo prvi v Beli hiši. V kabinetu premierja poudarjajo tesne vezi med zaveznicama, ki imata od leta 2020 vzpostavljen strateški dialog, povezujejo pa ju skupne vrednote, zgodovinsko prijateljstvo, strateško partnerstvo in zavezništvo v Natu.

V Beli hiši napovedujejo poglobljen pogovor o številnih vprašanjih skupnega interesa. Med drugim energetsko varnost in sodelovanje, ki ju je kot eno ključnih tem pred obiskom izpostavil tudi Golob. Slovenska stran poleg tega med pomembna področja bilateralnega sodelovanja izpostavljajo še kibernetsko varnost, umetno inteligenco in inovacije.

Goloba je prepričan, da je premierjev obisk Bele hiše izraz ugleda, ki ga imata Slovenija in njena zunanja politika v zadnjem obdobju. Tega zaznamuje tudi nestalno članstvo države v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Priporočamo