Temeljne kamne so danes položili minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, direktorica DSO Grosuplje Metka Velepec Šajn in vodstva posameznih občin.

Skupno bodo enote zagotovile eno- in dvoposteljne sobe za 144 uporabnikov. Doma v Blokah in Višnji gori bosta zagotovila po 60 postelj, v Sodražici jih bo 24. Vse tri enote bodo vsebovale tudi prostore za izvajanje skupnostnih storitev in programov. 

Skupna vrednost načrtovanih domov je ocenjena na približno 22 milijonov evrov. Od tega bo ministrstvo za solidarno prihodnost iz evropskega načrta za okrevanje in odpornost skupno zagotovilo slabih 18 milijonov, ostalo bo zagotovil DSO Grosuplje.

V prihodnosti načrtujejo tudi projekt v Ivančni Gorici

Enoti v Blokah in Sodražici bo gradila družba VG5, enoto v Višnji Gori pa TGH Črnomelj. Gradnjo v Blokah so že začeli, v Sodražici in Višnji Gori pa naj bi dela začeli do konca meseca.

»Vse enote morajo uporabno dovoljenje pridobiti do konca junija 2026, najpozneje v drugi polovici istega leta pa naj bi se vanje vselili prvi uporabniki,« je povedala Velepec Šajn.

V občini Ivančna Gorica so po besedah župana Dušana Strnada veseli, da jim je z DSO Grosuplje in ministrstvom uspelo doseči dogovor o gradnji enote v Višnji Gori. »Občina Ivančna Gorica namreč spada med največje slovenske občine, vendar tovrstne ustanove do zdaj še ni imela, medtem ko so potrebe velike,« je dejal.

Z omenjeno enoto bodo v občini pokrili okoli polovico potreb po mestih v domovih za starejše, ostale potrebe pa naj bi pokrili s podobnim projektom, ki ga v prihodnosti načrtujejo v Ivančni Gorici, je povedal.

Priporočamo