»Res je, trboveljska bolnišnica se sooča s težavami, tako poslovnimi kot kadrovskimi, a nikoli ni bilo nobene intence po njenem zapiranju, je ni in tudi v prihodnosti zaprtja ne načrtujemo,« je ob obisku trboveljske bolnišnice poudaril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež. In dodal, da so lahko z vidika predlogov in konkretnih rešitev, ki so jih imeli na mizi, pozitivni. Da razmere v bolnišnici ob njegovem prevzemu niso bile najboljše, je priznal tudi novi direktor Marjan Podgoršek.

Bolnišnica ima trenutno 2,5 milijona evrov izgube, do konca leta bi ta lahko narasla na tri do 3,5 milijona. Zelo slaba je tudi trenutna likvidnost, saj plačujemo račune, ki so zapadli že aprila.

Marjan Podgoršek, direktor trboveljske bolnišnice

Trbovlje, trboveljska bolnisnica.Izjava za medije vodstva trboveljske bolnisnice po srecanju z drzavnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Denisom Kordezem.V.d. direktorja trboveljske bolnisnice Marjan Podgorsek.

Trbovlje, trboveljska bolnisnica. Izjava za medije vodstva trboveljske bolnisnice po srecanju z drzavnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Denisom Kordezem. V.d. direktorja trboveljske bolnisnice Marjan Podgorsek.

Zmanjšanje stroškov in izboljšanje programov

»Bolnišnica ima trenutno 2,5 milijona evrov izgube, do konca leta bi ta lahko narasla na tri do 3,5 milijona. Zelo slaba je tudi trenutna likvidnost, saj plačujemo račune, ki so zapadli že aprila,« je potrdil Podgoršek, a v isti sapi dodal, da je takoj ob prevzemu vodenja začel izvajati sanacijske ukrepe. Med temi sta tudi zmanjšanje prekomernih stroškov in izboljšanje učinkovitosti dela. »V načrtu je optimizacija organizacije delovanja bolnišnice, izboljšati nameravamo način obračunavanja storitev, saj dosedanji nadzor nad procesi dela v bolnišnici ni bil dober,« je še dejal Podgoršek, ki je v bolnišnico prišel v začetku meseca. A tudi po njegovih besedah delovanje bolnišnice ni ogroženo. Še več, meni, da bi lahko že prihodnje leto poslovali s pozitivno ničlo. In tudi realizacija programov je, če trboveljsko bolnišnico primerjamo z drugimi, dobra. »Če se še izboljša in se odhodki na strani stroškov ustrezno naslovijo, bodo ukrepi gotovo delovali,« je prepričan Podgoršek.

Trbovlje, trboveljska bolnisnica.Izjava za medije vodstva trboveljske bolnisnice po srecanju z drzavnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Denisom Kordezem.V.d. strokovne direktorice trboveljske bolnisnice Tadeja Jelenko.

Tadeja Jelenko, strokovna direktorica trboveljske bolnišnice

Ni nujno, da bomo realizirali vse zastavljene načrte. Zagotovo pa bomo nadaljevali in nadgrajevali programe, ki se nanašajo na onkološki del, kirurgijo in nekatere druge.

Ves čas iščejo nove sodelavce

Da gre bolnišnica v pravo smer, verjame tudi strokovna direktorica Tadeja Jelenko. »Ni pa nujno, da bomo realizirali vse zastavljene načrte. Tu imam v mislih tudi nabavo magnetne resonance. Nabava namreč ni smiselna, če naprava ne bo dovolj izkoriščena. Zagotovo pa bomo nadaljevali in nadgrajevali programe, ki se nanašajo na onkološki del, kirurgijo in nekatere druge,« je povedala in dodala, da je bilo zaprtje pediatričnega in porodnega oddelka v avgustu zgolj začasen skrajni ukrep zaradi pomanjkanja kadrov, za katerega upa, da se ne bo ponovil. »To se nam je že zgodilo v času covida. Žal tudi zdravstveno osebje zboleva in če kadra ni, je za varnost pacientov bolje, da se začasno oddelek zapre. Se pa seveda ves čas trudimo najti nov kader in pridobivamo sodelavce tudi iz tujine. Maja prihodnje leto se nam bo tako, upam, pridružila še ena zdravnica,« je še dejala Tadeja Jelenko.

Tadeja Jelenko, strokovna direktorica trboveljske bolnišnice

Ni nujno, da bomo realizirali vse zastavljene načrte. Zagotovo pa bomo nadaljevali in nadgrajevali programe, ki se nanašajo na onkološki del, kirurgijo in nekatere druge.

Zadovoljstvo po sestanku z državnim sekretarjem in vodstvom bolnišnice je v imenu zasavskih županov izrazil trboveljski župan Zoran Poznič. »Upam, da je to, kar smo slišali, začetek neke nove poti in da Zasavcev ne bo več skrbelo, da bolnišnica tu ne bi obstala. Je pa seveda treba sanirati, kar je bilo narobe, obstoječe dobre programe pa nadgraditi z novimi. Dogovorili pa smo se tudi, da bomo komunikacijo v prihodnje poglobili,« je dejal Poznič. 

Priporočamo