Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes v DZ poslala predlog za imenovanje Antona Ropa za guvernerja Banke Slovenije. Izmed vseh prijavljenih je izkazal največ potrebnih izkušenj in je najprimernejši kandidat, so sporočili iz predsedničinega urada.

"Za guvernerja Banke Slovenije sem predlagala kandidata, ki je izmed vseh prijavljenih izkazal največ strokovnih, znanstvenih in vodstvenih izkušenj s področja bančništva, upravljanja in vodenja velikih sistemov, ki jih je pridobil v Sloveniji in v tujini, in je najprimernejši kandidat za vodenje Banke Slovenije v mandatu 2025-2031," je dejala predsednica.

Po navedbah urada je odločitev sprejela po preučitvi prijavne dokumentacije, poročila urada, pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter temeljitem razmisleku.

Kot še pravijo, predsednica republike že od začetka svojega mandata poudarja, da morajo biti visoka strokovnost, vodstvene kompetence in osebna integriteta vodilna merila pri izbiri kandidatov za najvišje položaje v državi.

Predsednica je na javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja prejela sedem predlogov. Urad predsednice je s prijavljenimi kandidati opravil pogovore, predsednica republike je k sodelovanju pri pogovorih s kandidati povabila tudi mednarodno priznana in ugledna strokovnjaka s področja bančništva, in sicer prvega guvernerja Banke Slovenije Franceta Arharja ter nekdanjega guvernerja Banke Slovenije in nekdanjega ministra za finance Mitjo Gasparija, so še pojasnili v uradu.

Priporočamo