»Ocenjujemo, da v naši panogi takšno delovanje ni ekološko in trajnostno, še posebej če so gradbišča od naše proizvodnje oddaljena več kot 5 do 6 ur vožnje,« pravi Marko Lukić, 15 let direktor podjetja Lumar in menedžer leta 2024 po izboru Združenja Manager. Kot so zapisali v obrazložitvi, je Lukić poslovni voditelj, ki pri besedah pritiska na zavoro in pri dejanjih dodaja plin. »Čeprav se to morebiti sliši neambiciozno ali utopično, verjamemo, da bodo skozi trajnostno poslovno transformacijo podjetja v naši panogi vedno bolj delovala lokalno. Pomemben je tudi vidik celovitosti storitve in kakovosti izvedbe, saj je oboje na oddaljenih lokacijah težje zagotavljati, še posebej pri interdisciplinarnem in tako zahtevnem produktu, kot je hiša.«

Ob vstopu smo se zavestno odločili, da se želimo s svojimi produkti in rešitvami pozicionirati v srednji do visoki cenovni razred.

Fokus na Avstrijo

Zato so se odločili, da bo pomemben fokus na trgu sosednje Avstrije, kjer so leta 2015 začeli aktivno delovati in nastopati pod lastno blagovno znamko Lumar. »Smo eno redkih podjetij iz panoge, ki na tujih trgih deluje in gradi lastno blagovno znamko. Ob vstopu smo se zavestno odločili, da se želimo s svojimi produkti in rešitvami pozicionirati v srednji do visoki cenovni razred.« Zato so v centru vzorčnih hiš Blaue Lagune pri Dunaju postavili vzorčno hišo iz njihove premium linije Lumar BlackLine. »Hiša je v celoti plod slovenskega razvoja in znanja ter je dokaz, da v Sloveniji premoremo vrhunsko znanje na področju načrtovanja, projektiranja in gradnje trajnostnih lesenih montažnih objektov.« Zaradi modernih zasnov, trajnostne naravnosti in inovativnih energetskih rešitev je podjetju uspelo vzpostaviti prepoznavno in uspešno blagovno znamko ponudnika kakovostnih in individualno prilagojenih hiš na tradicionalnem avstrijskem trgu. Podjetje pod vodstvom Marka Lukića je namreč naredilo izjemen tehnološki, arhitekturni in poslovni preboj ter se z zgrajeno prvo pasivno hišo, prvo plus energijsko hišo, prvo aktivno hišo za poskusno bivanje in prvo certificirano slovensko aktivno hišo uveljavilo kot glavni razvijalec trendov trajnostne lesene montažne gradnje. 

Priporočamo