Pretekli teden se je začela sezona objav poslovnih rezultatov. Poročali sta dve od štirih največjih bank v ZDA. Ameriške bančne delnice so presegle ravni pred kolapsom Silicon Valley Bank in povečale verjetnost za »mehak pristanek« gospodarstva. Četrtletni dobički bank so sicer upadli pri obeh bankah, pri čemer je dobiček JPMorgana upadel za 2 odstotka, na 12,9 milijarde ameriških dolarjev, dobiček banke Wells Fargo pa za 11 odstotkov, na 5,1 milijarde dolarjev. Analitiki, ki vznemirjeno spremljajo dogajanje okoli ameriških bank, so napovedovali še višji upad dobičkov, zato so rezultati poskrbeli za pozitivno presenečenje, kar je prispevalo k rasti tečaja delnice JPMorgan za 4,4 odstotka in delnice Wells Fargo za 5,6 odstotka. Tečaj ameriškega bančnega indeksa KBW, ki sledi 24 največjim bankam, je porasel za 3 odstotke in dosegel najvišjo vrednost po februarju 2023. Jeremy Barnum, finančni direktor JPMorgana, je povedal, da so rezultati skladni s pričakovanji »soft landinga« (mehkega pristanka), pri čemer se povečujejo možnosti za »no landing« (brez pristanka).

Minuli teden smo bili deležni tudi pomembnih makroekonomskih podatkov iz ZDA. V četrtek je namreč urad za statistiko dela poročal o glavni in jedrni inflaciji (brez hrane in energentov), ki sta septembra narasli za 0,2 odstotka oziroma 0,3 odstotka, kar je bilo nekoliko nad pričakovanji. Na letni ravni so osnovne cene septembra narasle za 3,3 odstotka v primerjavi s 3,2-odstotno rastjo mesec prej, kar je prvi skok od marca 2023. Občutno so narasle cene zdravstvenih storitev (za 0,7 odstotka) in prevoza (za 1,4 odstotka), kar je izravnalo 1,9-odstotni padec cen energije. V četrtek so bili objavljeni tudi podatki s trga dela, med katerimi velja izpostaviti nepričakovan skok tedenskih zahtevkov za nadomestila za brezposelnost na 258.000, kar je najvišja raven v 14 mesecih. Čeprav so delno krive tudi motnje, ki jih je povzročil orkan Helene, je Michigan prav tako zabeležil precejšnje izgube delovnih mest. Število trajajočih zahtevkov se je prav tako povečalo na najvišjo raven (1,86 milijona) od konca julija.

Po tednih vroče rasti kitajskih delnic so se cene prejšnji teden nekoliko ohladile, saj so vlagatelji v napovedih ukrepov pogrešali informacijo o njihovem obsegu. Kitajska agencija za ekonomsko načrtovanje je namreč na torkovi tiskovni konferenci napovedala, da bo Kitajska pospešila ukrepe za podporo gospodarske rasti. Oznanili so tudi ponovitev ukrepov za načrtovanje naložb in povečanje neposredne podpore skupinam ljudi z nižjimi prihodki. Uradniki so prav tako izjavili, da bo vlada nadaljevala izdajanje dolgoročnih državnih obveznic. 

Priporočamo