Kljub dolgoletnemu delu na tem področju se zaposleni v zavodu Šentprima še vedno srečujejo z izzivi in ovirami, zlasti na področju ozaveščanja delodajalcev, ki imajo pogosto nerealistične predstave o tem, kaj lahko osebe z avtizmom ponudijo na delovnem mestu, poudarja Ksenija Bratuš Albreht, vodja tima ZR, psihoanalitična psihoterapevtka, soavtorica nedavno izdanega Priročnika za delo z osebami z avtizmom – od predšolske vzgoje do zaposlitve.

Začnimo optimistično. Nam lahko opišete primer uspešne zaposlitve osebe z avtizmom?

Eden izmed odličnih primerov vključevanja oseb z avtizmom je primer mladega moškega, ki se je po več letih nezaposlenosti vključil v program rehabilitacije zavoda Šentprima in se po 16 mesecih zaposlil v IT-podjetju. Zaradi svoje izjemne natančnosti in pozornosti do detajlov je postal ključni član ekipe za testiranje programske opreme. Delodajalec mu je omogočil fleksibilen delovni čas in prilagoditve na delovnem mestu, kot so jasna navodila in strukturiran urnik brez nenadnih sprememb. Delodajalec je povedal, da je bil sprva skeptičen glede zaposlovanja osebe z avtizmom, vendar je kmalu ugotovil, da je zaposleni neprecenljiv zaradi svoje natančnosti in zanesljivosti. Mladenič je sčasoma postal mentor drugim novim zaposlenim, kar je kazalnik njegovega napredka in uspeha.

Ksenija Bratuš Albreht, vodja tima ZR, mag. soc. dela, psihoanalitična psohoterapevtka.

»Imamo izkušnje z vključevanjem oseb z avtizmom na raznolika delovna mesta: oblikovalec spletnih strani, dela v proizvodnji, grafični oblikovalec, dela v administraciji, popravila bele tehnike in klim, programer, delo v kavarni, arhiviranje, delo v gledališču in tako dalje,« našteva Ksenija Bratuš Albreht iz zavoda Šentprima. Foto: osebni arhiv

Koliko takšnih primerov je pri nas?

V Sloveniji ni natančnih podatkov o številu oseb z avtizmom, vendar ocenjujejo, da sestavljajo približno odstotek prebivalstva, kar bi pomenilo okoli 20.000 ljudi. Po podatkih iz tujine je stopnja zaposlenosti oseb z avtizmom izjemno nizka, tudi v najrazvitejših državah sveta je zaposlenih le okoli 16 odstotkov odraslih oseb z avtizmom. Podobni trendi so prisotni tudi v Sloveniji, kar pomeni, da je še veliko prostora za napredek, razvijanje novih metod dela in predvsem informiranje delodajalcev in oseb z avtizmom o programih zaposlitvene rehabilitacije, kjer osebe lahko dobijo ustrezno podporo pri svoji poti do zaposlitve.

S kakšnimi težavami se soočamo?

Naše izkušnje kažejo, da se osebe z avtizmom v Sloveniji pogosto srečujejo z velikimi težavami pri vstopanju na trg dela. To je posledica več dejavnikov, med katerimi sta pomembna pomanjkanje ozaveščenosti in stigmatizacija. Delodajalci pogosto nimajo realne predstave o zmožnostih in potrebah oseb z avtizmom, kar vodi do napačnih predpostavk o njihovem delu in prilagoditvah, ki jih morda potrebujejo. Ravno to je področje, kjer zavod Šentprima igra ključno vlogo pri izobraževanju delodajalcev, širše javnosti in tudi pri razvijanju metod dela za osebe z avtizmom.

Velik izziv je zagotavljanje ustreznih delovnih mest za mlade z avtizmom, ki zaključujejo šolanje. Ti mladi se soočajo z negotovostjo pri iskanju prve zaposlitve, saj pogosto nimajo ustreznih podpornih sistemov ali pa niso pripravljeni na prehode, ki jih zahteva trg dela. Zavod Šentprima s svojim programom zaposlitvene rehabilitacije in psihosocialnega svetovanja deluje kot most med mladimi z avtizmom in trgom dela.

Osebe z avtizmom so še posebno uspešne na strukturiranih in organiziranih delovnih mestih. So natančne, imajo dobro oko za podrobnosti ter so zanesljive in natančne pri rutinskih opravilih.

Na kakšnih delovnih mestih se osebe z avtizmom najbolje odrežejo?

Osebe z avtizmom imajo številne talente in sposobnosti, ki jih lahko uspešno uporabijo na različnih delovnih mestih. Študije kažejo, da imajo osebe z avtizmom pogosto izredne sposobnosti na področjih, kjer se zahteva pozornost do detajlov, ponavljanje nalog, analitično mišljenje in sistematično delo. Iz prakse lahko povem, da je težko govoriti o tipičnih delovnih mestih za osebe z avtizmom, saj so med seboj zelo različne, prav tako, kot smo različni vsi ljudje. Vsak posameznik z avtizmom ima svoje edinstvene sposobnosti, interese, močna področja in tudi pomanjkljivosti ter ranljivosti.

Kako načrtovati poklicno pot?

Vsaki osebi se posvetimo individualno in celostno. Treba je prilagoditi pristop glede na njihove specifične potrebe in talente, saj ni univerzalne rešitve, ki bi ustrezala vsem. Uspeh v poklicni orientaciji je odvisen od razumevanja teh razlik in ustvarjanja priložnosti, ki posamezniku omogočajo, da se razvije in pokaže svoj polni potencial. Z ljudmi se je treba ukvarjati, jih spoznati in razumeti, prav tako je treba dobro spoznati mentorja, ki bo osebo uvajal na delovno mesto, mentorja informirati in izobraževati o načinih spremljanja na delovnem mestu, treba je pregledati tudi delovno okolje in ga po potrebi prilagoditi posameznikovim potrebam. Osebam, ki imajo težave na senzoričnem področju, se na primer lahko prilagodi svetloba, zvok, barva stene, če imajo težave s koncentracijo, se jim lahko delovne naloge razdelijo na posamezne faze dela, omogoči vmesne odmore. Skratka, pomembno je, da se potrebe osebe z avtizmom dobro spozna in na podlagi tega individualno načrtuje delovne pogoje in delovno mesto.

Osebe z avtizmom so še posebno uspešne na strukturiranih in organiziranih delovnih mestih. So natančne, imajo dobro oko za podrobnosti ter so zanesljive in natančne pri rutinskih opravilih.

Kako poteka zaposlitev oseb z avtizmom in na kaj naj bodo delodajalci pozorni?

Zavod Šentprima je razvil strukturiran proces zaposlitvene rehabilitacije, ki vključuje več faz. Vsak posameznik, ki se vključi v program, najprej opravi celovito oceno delovnih zmožnosti in potreb. Na podlagi te ocene se oblikuje individualni načrt rehabilitacije, ki vključuje usposabljanje, svetovanje, podporo na delovnem mestu in prilagoditve pri delodajalcih.

Pri prvem zaposlitvenem razgovoru z osebo z avtizmom je pomembno, da delodajalci ustvarijo okolje, kjer se oseba počuti sproščeno in varno. Če oseba to potrebuje, lahko zagotovijo, da ima s seboj spremljevalca. Ker imajo osebe z avtizmom pogosto težave s socialnimi interakcijami, naj bo razgovor jasen in strukturiran, vprašanja, ki bodo na razgovoru, naj se osebi pošljejo vnaprej, prav tako naj delodajalec pošlje informacijo, kako bo zaposlitveni razgovor potekal, kdo bo prisoten. Delodajalci naj se izogibajo odprtim vprašanjem, temveč raje uporabljajo konkretna vprašanja, na katera se lažje odgovarja. Pomembno je tudi, da se osebe ne presoja na podlagi njihovih socialnih veščin, saj lahko te zavajajo glede njihovih dejanskih delovnih sposobnosti.

Kako lahko podjetja ustvarijo spodbudno delovno okolje za osebe z avtizmom?

Glede na naše izkušnje ga lahko ustvarijo z določenimi prilagoditvami. Prvo pravilo je jasna in odprta komunikacija, se pravi, da delodajalec razloži pričakovanja in obveznosti. To v praksi pomeni, da je osebi jasno, kaj se od nje pričakuje in kako poteka delovni dan, kdaj je odmor za malico, kaj se počne med odmorom za malico, kdo je ključna oseba v podjetju, na katero se lahko obrne, ko ima vprašanje ali potrebuje pomoč, kdo nadomešča to osebo. Več informacij pomeni manj negotovosti. 

Nevrorazličnost v podjetjih se obrestuje

Nevromanjšine globalno predstavljajo okoli deset odstotkov splošne populacije. »To pomeni, da je pripadnik nevromanjšine danes vsak deseti izmed nas, naj bo to kandidat za zaposlitev, sodelavec ali stranka,« lahko preberemo v Priročniku za delo z osebami z avtizmom – od predšolske vzgoje do zaposlitve.

 

Pionirji na področju raznolikosti v Microsoftu in nemškem programskem podjetju SAP, ki je pred kratkim zaposlilo na stotine oseb z avtizmom, so povečali zavedanje o tem, kako se osebe z avtizmom lahko enakovredne. V SAP izpovedujejo, da je vključevanje nevrorazličnosti mogoče. Pravijo, da se vloženi čas in trud za prilagajanje nagrajujeta tudi s širšimi vplivi na posameznike z različnimi kognitivnimi stili (tj. različni stili sprejemanja, obdelave in zapomnitve informacij). Prilagoditve so pogosto enostavnejše in brez dodatnih stroškov.

 

Priročnik navaja raziskavo US Job Accommodation Network, po kateri je 59 odstotkov običajnih prilagoditev ne pomeni dodatnih stroškov za podjetje. Uporaba naprednih tehnologij, kot recimo aplikacije za prepoznavo govora »speach-to-text«, lahko pomaga osebam z avtizmom in/ali disleksijo ter vsem drugim. Izpostavimo še primer podjetja J. P. Morgan, ki poroča, da so njihovi delavci z avtizmom na področju razvoja tehnologij za posojila v manj kot pol leta osvojili znanje, ki so ga nevrotipični zaposleni osvojili šele po treh letih. Poleg tega je bila produktivnost prvih za 50 odstotkov večja od slednjih.

 

Priporočamo