V avli mestne občine Kranj so občane in druge obiskovalce včeraj pričakale prodajne stojnice, polne domače zelenjave in sadja, različnih vrst žit, mlečnih izdelkov, mesnih proizvodov in pekovskih izdelkov. Pika na i razposajenega vzdušja je bilo obeleženje tradicionalnega Tedna slovenske hrane, v okviru katerega je občina v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Kranj, Komunalo Kranj in centrom Stonoga pripravila tržnico lokalnih dobrot – Kranjsko. Enaindvajset ponudnikov lokalno pridelane in sezonske hrane je predstavilo pestro izbiro pridelkov in drugih dobrot, ki so bile obiskovalcem na voljo tako v pokušino kot nakup.

Tržnica Kranj MOK

Vida Urbanček Kešnar z ekološke kmetije Nabernik. Z ekološkim kmetovanjem se ukvarja že dobrih deset let. Foto: Tina Jereb

Da lokalna in sezonska hrana ni le dostopnejša, ampak tudi varnejša in prijaznejša do okolja, hrana, ki prihaja z bližnjih kmetij, pa ohranja svežino in kakovost, je poudarila Vida Urbanček Kešnar z ekološke kmetije Nabernik. Z ekološkim kmetovanjem se ukvarja že dobrih deset let. Poudarila je, da je širitev glasu o ekološko pridelani hrani ne glede na starost potrošnika zelo pomembna, saj so moderne televizijske reklame uničile stik s pravo hrano. Svoje pridelke, med katerimi so v tem času buče hokaido, radič, endivija in različne vrste zelja, gospa prodaja doma na kmetiji v Velesovem v občini Cerklje na Gorenjskem in v okviru centra Stonoga, kjer so njeni pridelki na voljo v spletni prodaji. Že dlje časa sodeluje tudi s Kranjskimi vrtci.

»Do jeseni je bila letina zelo slaba: bilo je preveč dežja in škodljivcev, največ polžev, medtem ko je trenutno vreme nagrada oziroma odkup za vse težave z vremenom v minulih mesecih,« nam je zaupala Vida Urbanček Kešnar.

Tržnica Kranj MOK

»Ob obilici dela na kmetiji si vseeno želimo čim več tovrstnih dogodkov, na katerih lahko predstavimo svoje izdelke in jih prodajamo,« je povedala Eva Vrevc Jenko s kmetije pr' Matevž. Foto: Tina Jereb

Da si ob obilici dela na kmetiji vseeno želijo čim več dogodkov, na katerih lahko predstavijo svoje izdelke in jih prodajajo, pa je povedala Eva Vrevc Jenko s kmetije pr' Matevž, edine v naši državi, ki se ponaša z zlatim priznanjem za domačo mocarelo, izdelano na kmetiji. Izpostavila je še, da se ji zdi zelo pomembno povezovanje z drugimi lokalnimi ponudniki, s katerimi se trudijo, da kupcem na enem mestu ponudijo čim več različnih izdelkov: »Pogosto je namreč lažje zaviti v trgovino, kjer je ponudba pestrejša, medtem ko se je treba za nakup naših lokalnih, butičnih izdelkov bolj potruditi.«

Tržnica Kranj MOK

Primož Krišelj z ekološke kmetije Pr' Šuštarju je zelo ponosen na posebno sorto boba, ki so jo sami razvili. Foto: Tina Jereb

Primož Krišelj s kmetije Pr' Šuštarju, ki velja za prvo certificirano ekološko kmetijo na Gorenjskem, je na stojnici ponujal izdelke iz mesa avtohtonih slovenskih živali, mlevske izdelke, kaše in moke. Zelo je ponosen tudi na posebno sorto boba, ki so jo na kmetiji sami razvili.

Priljubljene manjše tržnice

S svojim obiskom in nastopi so dogodek popestrili tudi otroci iz vrtca v Naklem in učenci iz kranjskih šol. Obisk tržnice in nakup si je omislila tudi podžupanja Manja Zorko. Kot je pojasnila, je prišla pobuda za dogodek iz Čebelarske zveze Slovenije in v Kranju so jo z veseljem udejanjili. »Občina s pobudami, kot sta dinamični nabavni sistem in projekt Lokalno GOR, tudi javne zavode sistemsko spodbuja, da v jedilnike vključujejo lokalno pridelana sezonska živila ter da pravilno načrtujejo porabo živil, da hrana ne konča med odpadki,« je povedala podžupanja.

Tržnica Kranj MOK

Podžupanja MOK Manja Zorko: V MOK si želimo z uporabo lokalne hrane skrajšati dobavne verige hrane, zato tudi v javnih zavodih zagotavljamo čim več lokalne, ekološko pridelane hrane. Foto: Tina Jereb

V kranjski občini je občanom in obiskovalcem skozi vse leto na voljo pet tržnic, kjer lahko kupujejo lokalne pridelke. Največja in najbolj oblegana je mestna tržnica v starem jedru Kranja, v neposredni bližini cerkve sv. Kancijana. Med tednom, predvsem ob sredinih in petkovih dopoldnevih, se tam zbere največje število ponudnikov in njihovih kupcev, medtem ko ob sobotah dopoldne stojnice z domačimi izdelki vabijo tudi pri vodnjaku na Glavnem trgu in v Poštni ulici. Vsak drugi petek v mesecu na Baragovem trgu zaživi stražiška tržnica, vsak četrti petek v mesecu pa v naselju Mavčiče obiskovalce navdušuje mavška tržnica. V okviru Stonogine tržnice so na vsakih 14 dni dogodki organizirani preko sistema skupinskega naročanja. 

Iščejo recepte za orehovo potico, ješprenj in matevža​

V okviru Zavoda za turizem in kulturo Kranj v teh dneh še bolj zavzeto zbirajo stare recepte za jedi, ki so jih kuhali že naši starši in stari starši. Kot so pojasnili v zavodu, trenutno iščejo preverjene recepte za orehovo potico, ješprenj in matevža, zato občane prosijo, da jih o morebitnih kuharskih zvezkih, polnih družinskih receptov, obvestijo preko spletne strani kulinarika@visitkranj.si.

Priporočamo