Mobilna enota programa Dora je v Litiji vsaki dve leti, prvič je bila leta 2012 in nazadnje pred dvema letoma med oktobrom 2022 in januarjem 2023. Takrat se je vabilu odzvalo 79,3 odstotka žensk in je bila od začetka delovanja programa najvišja. Od vseh slikanih žensk so jih 31 zaradi vidnih sprememb na mamografskih slikah napotili na dodatne obravnave v presejalno-diagnostični center na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

»V programu Dora se trudimo biti ženskam prijazni in jim nudimo zdravstvene storitve na najvišji stopnji kakovosti. Veseli nas, da se ženske v Litiji tako dobro odzivajo na naša vabila v skrbi za svoje zdravje. V Litiji smo zdaj že sedmič in si želimo, da bi tudi tokrat ženske prepoznale pomen udeležbe v programu Dora, kjer s presejalno mamografijo odkrivamo rake dojk na začetni stopnji, ko je zdravljenje praviloma zelo uspešno,« so v sporočilu za javnost povzeli besede vodje programa Dora Barbare Mihevc Ponikvar.

Dolgoročni cilj programa je zmanjšanje umrljivosti žensk zaradi raka dojk med 50. in 69. letom za 25 do 30 odstotkov. Po rezultatih dela se program Dora uvršča v sam vrh razvitih evropskih držav in kot evropski primer dobre prakse presejanja sodeluje kot učni center za države, kjer presejalne programe šele vzpostavljajo.

V zadnjih letih se ga udeležuje že več kot 77 odstotkov vseh povabljenih žensk. S presejalno mamografijo, ki je še vedno strokovno dokazano najzanesljivejša metoda za zgodnje odkrivanje raka dojk in najprimernejša za organizirano presejanje, so v programu od začetka delovanja leta 2008 odkrili raka dojk že pri okoli 6000 ženskah, večinoma na začetni stopnji, ko je bolezen omejena na dojko.

»Kakovost dela v presejalnem programu s poudarkom na rezultatih pri odkrivanju rakov dojk je dovolj velika, da bomo lahko tudi v Sloveniji v naslednjih letih zmanjšali število smrti zaradi raka dojke v ciljni populaciji žensk. In kar je najpomembnejše, vsako rešeno življenje je neprecenljivo,« je dodala Barbara Mihevc Ponikvar.

Priporočamo