Kurešček se morda zdi nekoliko pozabljen izletniški cilj, vendar ponuja neverjeten razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke, Ljubljansko barje, Krim, Posavsko hribovje in mnoge druge vrhove. Ob lepem vremenu boste lahko občudovali tudi Polhograjsko hribovje in Mokrec. Hrib, ki v višino meri dobrih 820 metrov, najdemo nad naseljem Ig, na južni strani Ljubljanskega barja. Nanj vodi več poti, ki so primerne za različne stopnje telesne pripravljenosti. Če niste ljubitelji dolgih pohodov, se lahko zapeljete do naselja Visoko in se nato odpravite na 15-minutni sprehod proti cerkvi. Gre za med romarji priljubljeno cerkev svete Marije, kraljice miru, ki je bila obnovljena leta 1990. Za tiste, ki si želijo daljšega pohoda, so na voljo tudi poti, ki trajajo od 45 minut do 1,5 ure. Ena od teh poti vodi iz Zapotoka, druga iz Želimlja, obe pa ponujata čudovite poglede in prijetno naravo. Kraj Visoko je lahko tudi izhodišče za dobri dve uri dolg pohod do Krvave peči oziroma do Vrbice, do koder boste hodili tri ure in pol.

Med rednimi obiskovalci brunaric Castalita so tudi člani lokalnega konjeniškega kluba

Med rednimi obiskovalci brunarice Castelita so tudi člani lokalnega konjeniškega kluba. Foto: Vesna Levičnik

Te dni, ko je narava pobelila večji del višje ležečih krajev po Sloveniji, je Kurešček privlačen tudi za vragolije na snegu, nekaj manjših hribčkov dopušča ravno dovolj naklona za sankanje. Ob planinskem domu, ki ima dolgo zgodovino, saj je bil prvoten objekt zgrajen že pred drugo svetovno vojno, povsem obnovljen pa je bil pred slabimi tremi desetletji, je eden od primernih prostorov, kjer lahko pustite svoj avtomobil. Nekoliko večje parkirišče je nekaj deset metrov višje.

Dom, ki je v lasti cerkve, je žal zaprt, zato pa ob njem, v brunarici Castelita, svojo gostoljubnost ponuja Bojana Bačar. »Očitno sem z dovolj vztrajnosti župnika prepričala, da mi je ob planinskem domu dovolil odpreti brunarico. Odprti smo od petka do nedelje in za praznike, v času počitnic tudi med tednom,« je povedala Bojana Bačar in dodala, da jo je k odprtju manjšega gostinskega obrata oziroma svojega raja, kot pove v smehu, gnala predvsem energija, ki jo prostor izžareva.

V zimskim mesecih domačnost ustvari tudi manjše ognjišče, ki ga postavi ob mizah zunaj na dvorišču. »Želim si, da bi predvsem mladi ljudje in tudi otroci začutili energijo prostora in narave. Vesela sem, ko se družina posede okoli ognja in se začne sproščeno pogovarjati,« je pripovedovala sogovornica in dodala, da ima pripravljene tudi hrenovke, ki si jih lahko spečejo nad ognjem. Čeprav ima za peko hrenovk nad ognjem že pripravljene daljše palice, Bojana Bačar prizna, da raje vidi, če si jih ljudje v gozdu naberejo sami. »Brez težav jim palice posodim, vendar si hkrati želim, da bi ljudje ponovno našli pristen stik z naravo.«

Greh bi bil ne naročiti Barbarin domači jabolčni zavitek, ki ga svežega speče vsak dan ob koncu tedna.

Greh bi bil, če ne bi naročili Barbarinega domačega jabolčnega zavitka, ki ga ob koncu tedna svežega speče vsak dan. Foto: Vesna Levičnik

Če niste ljubitelj hrenovk, pečenih nad ognjem, sogovornica v smehu pove, da lahko postreže tudi hot dog, pripravljen v kuhinji. In seveda jabolčni zavitek, katerega sloves je prišel vse do doline. »Pripravljam ga sama in tudi vsak dan ga svežega spečem. Za ta namen mi je župnik dovolil uporabljati kuhinjo v domu. Pripravljam tudi palačinke, v zimskih mesecih gostom prav tako ponudim ogrevan prostor in kamin oziroma pečko na drva,« nam je povedala Bojana Bačar in še dodala: »Kurešček je znan po ognju in vesela sem, da smo obudili to tradicijo.« x

Priporočamo