Gradbeni delavci so začeli čiščenje terena na zemljišču ob ulici Draga v Kosezah, kjer sta po prostorskem načrtu predvideni dve od šestih stanovanjskih hiš (ena naj bi bila dvojček). Zemljišče tik ob cesti, kjer naj bi zrasla ena od dveh hiš, je v lasti popularnega glasbenika Roberta Pešuta Magnifica, ki mu je skupaj s preostalimi lastniki travnika leta 2010 uspel veliki met, ko je ljubljanska občina uslišala njihove želje, da bi to zemljišče postalo stavbno. Podobnih želja je v Ljubljani ogromno, a uresničenih je le peščica, saj obstaja pri spremembi kmetijskega zemljišča v stavbno kopica omejitev.

Očitki o uslugah prijateljem

Del travnika na poti do Koseškega bajerja je bil ob spremembi namembnosti in poznejšem sprejemanju prostorskega akta v lasti nekdanjega košarkarja Vlada Ilievskega, zeta Petra Vilfana, ki je bil takrat mestni svetnik Liste Zorana Jankovića in poslanec njegove Pozitivne Slovenije. Vilfan je malo pred odločanjem o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za to območje kot mestni svetnik odstopil, kar je sprožilo ugibanja, ali je to storil zato, da se mu ni bilo treba vzdržati pri glasovanju o zetovih nepremičninskih prizadevanjih. Uradno je takrat sicer pojasnil, da je odstopil, ker je župan iz tedna v teden bolj obremenjen z novimi obtožbami o nepravilnostih, a v isti sapi dodal, da je po njegovem mnenju Janković še vedno eden izmed najboljših županov. Ugibanja, da se je Vilfan svetniški funkciji dejansko odpovedal zaradi soseske v Kosezah, pa je dodatno podžigalo dejstvo, da ni odstopil kot poslanec Pozitivne Slovenije, ki jo je prav tako ustanovil Zoran Janković.

Ker je bil tudi Magnifico velik Jankovićev podpornik, ki je celo kandidiral na njegovi svetniški listi za mestni svet, leta 2011 pa je bil eden izmed 26 znanih Slovencev, ki so Jankovića nagovarjali, naj kandidira na predčasnih parlamentarnih volitvah, so se v opoziciji pojavili očitki o tem, da sta bila sprememba namembnosti zemljišč in sprejemanje prostorskega načrta pisana na kožo Jankovićevim podpornikom. Toliko bolj spričo dejstva, da so na občini razmeroma hitro poskrbeli tudi za sprejem občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje, na katerem naj bi zraslo šest eno- do dvostanovanjskih hiš, pri čemer ta prostorski akt ni zajel osrednjega dela travnika s kozolci, ki bo do nadaljnjega kljub zazidljivosti ostal ujet med nizom modernih hiš. Vodja mestnega odseka za prostorske izvedbene akte in prenovo Alenka Pavlin je ob sprejemu prostorskega načrta spomladi 2014 pojasnila, da bo omenjeni travnik ostal nepozidan na željo lastnika te parcele, a jo je Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) popravil, da travnik ostaja nepozidan, ker ga pred gradnjo ščiti odločba upravne enote iz leta 2005 in torej ne lastnik.

Ilievski prodal Handanoviću

Od leta 2014 se je lastništvo v nizu zemljišč, na katerih je predvidenih pet enostanovanjskih in ena dvostanovanjska hiša, precej spremenilo. Parcel za hiše je zaradi dvojčka sedem, poleg tega so še tri parcele, ki bodo v naravi predstavljale dovoz. Dva od prvotnih lastnikov zemljišč bližje Šišenski cesti sta se v zadnjih letih umaknila, tudi Ilievski, ki je parcelo prodal še bolj znanemu športniku: Samirju Handanoviću, nekdanjemu kapetanu slovenske nogometne reprezentance in trenutnemu prvemu vratarju milanskega Interja.

Za zdaj je gradnja stekla na prvih dveh parcelah bližje ulici, prva je, kot rečeno, v lasti Roberta Pešuta, druga pa v lasti Gale Čad, kar je razvidno tudi z gradbiščne table. Po dostopnih podatkih sta pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo dveh enostanovanjskih hiš pridobila letos poleti, obe hiši je projektiral arhitekt Rok Klanjšček, gradilo pa ju bo dolenjsko podjetje Eltim. 

Priporočamo