Čeprav se z mini golfom nikjer nihče ne ukvarja profesionalno, torej tako, da bi od njega živel in kot je to praksa pri njegovem priljubljenem velikem bratu golfu, lahko vseeno rečemo, da mnogi zaradi njega preživljajo zelo zanimivo življenje.

»V Sloveniji prej nismo vedeli, da mini golf obstaja kot organiziran šport, zato smo pozni, a entuziazma nam ne manjka,« pravi Sergej Učakar, predsednik Mini golf zveze Slovenije in dolgoletni najemnik igrišča na Bledu. Če se svetovni mini golf asi v tem športu začnejo kaliti pri petih, šestih letih, se je on zelo pozno, pri 35. A to mu ni preprečilo, da ne bi ponosno nosil titule svetovnega sorekorderja z 18 udarci na sicer krajšem igrišču od domačega. Devetnajstega maja 2004 pa je na blejskem igrišču dosegel 24 udarcev, zato je ta datum z zlatimi črkami zapisan v zgodovino blejskega mini golfa.

Sergej Učakar je dolgoletni najemnik blejskega mini golf igrišča in predsednik slovenske Mini golf zveze. Foto: Eva Branc

Sergej Učakar je dolgoletni najemnik blejskega mini golf igrišča in predsednik slovenske Mini golf zveze. Foto: Eva Branc

Velika uspešnica

Letos so na Bledu organizirali že 25. mednarodni mini golf festival, tekmovanje pa je služilo tudi za 5. evropski pokal v klasičnem malem golfu. Prvič so festival izvedli leta 2000. »Takrat sem v Avstriji videl, da je to pri severnih sosedih organiziran šport. Dogovoril sem se za turnir pri nas in od takrat je velika uspešnica,« pripoveduje Učakar.

Tokrat se je blejskega festivala udeležilo 52 tekmovalcev, udeleženci so prišli iz vseh avstrijskih zveznih dežel, tam je bila madžarska ekipa, Slovak, trije Italijani in Slovenci. Najstarejši udeleženec turnirja je bil 83-letni Theodor Pinter iz Celovca, ki se je edini udeležil vseh tekem od začetka tega tekmovanja na Bledu. »Tu je zelo lepo, ni daleč s Koroške. Tudi Sergej je član našega kluba,« je o razlogih, da se tako rad vrača na Bled, povedal Avstrijec.

Letos so na Bledu organizirali že 25. mednarodni mini golf festival. Foto: Eva Branc

Letos so na Bledu organizirali že 25. mednarodni mini golf festival. Foto: Eva Branc

Največji v Evropi

Letošnje tekmovanje sicer sovpada s 60-letnico mini golfa na Bledu, ki je najstarejše mini golf igrišče v državi in največje betonsko igrišče v Evropi. V dolžino meri 288 metrov, medtem ko drugi 250 metrov. Otvoritveni udarec je v petek pripadel Milanu Đorđeviću, ki je bil leta 1964, ko so gradili blejsko igrišče, vodja gradbincev. Šlo je za projekt takratnega obrtno-gradbenega podjetja Bled. Turistično društvo je dalo pobudo, gradnjo pa so financirali blejski hoteli. Društvo je upravljalo objekt dvajset let, nakar se je v začetku osemdesetih ustanovil javni zavod Turizem in rekreacija, leta 1993 pa je Učakar z njimi sklenil prvo najemno pogodbo. Igrišče je obnovil in od takrat gre zgodba igrišča naprej.

Evropska mini golf družina, kot si radi rečejo, se sicer krči, mladih je malo. »Kmalu bomo dinozavri,« ob tem pripomni Učakar, ki organiziranemu mini golfu pri nas napoveduje še kakšnih deset do petnajst let prihodnosti.

Več vrst igrišč za mini golf

Poznamo več standardov igrišč za mini golf, vsa imajo 18 lukenj. Blejski je mini golf open standard, naziv je leta 2002 dobil od svetovne mini golf federacije in takrat so pri nas tudi ustanovili Mini golf zvezo Slovenije. Rekord na njem je 24 udarcev. Nato je standard 1, po domače miniatur golf, ki je manjše, montažno, sestavljeno igrišče. Standard 2 je 250 metrov dolgo igrišče, standard F pa ima lesene proge prevlečene s filcem. Obstaja tudi zvezdni golf, pri katerem je zadnja proga oblikovana z zvezdo.

 

Priporočamo