Napovedujemo vikend, ko bodo v času maratona zaprte ceste, po katerih potekajo trase tekov. Časovnica zapor je izdelana na podlagi podatkov preteklih let in je lahko tudi daljša ali krajša. Tako sta zaradi dogodka že od srede zaprta Trg republike in od četrtka Kongresni trg. Popolna zapora bo na obeh lokacijah trajala do nedelje do polnoči.

Sobotna logistika parkiranja

Sobotni dan, vsaj kar se prihoda z avtomobilom v mestno središče tiče, prinaša kar nekaj omejitev. Garažna hiša Kongresni trg bo v soboto zaprta od 9. do 17. ure in v nedeljo od 6.30 do 16. ure. Prav tako v soboto med 9.30 in 19. uro ne bo dovoljeno parkirati na trasi šolskih tekov, ki poteka po Slovenski, Gosposvetski, Župančičevi, Tomšičevi, Beethovnovi, Šubičevi, Dvorakovi in Vošnjakovi. Od petka od 8. ure zjutraj pa do nedelje do 24. ure ne bo mogoče parkirati v Vegovi ulici. V nedeljo se bo omejitev parkiranja med 7. in 17. uro razširila še vsa na parkirna mesta na trasi maratona in polmaratona. Avtobusi bodo vozili po spremenjenih progah. Brezplačno bo parkiranje na parkiriščih P+R (Stožice, Barje in Dolgi most), od koder bodo vozili tudi avtobusi.

     

Za nedeljo preverite popolne zapore cest

Še več zapor bo v nedeljo. Od 8.45 pa do 14. ure bo veljala popolna zapora izvoza z rondoja Tomačevo na Štajersko cesto. Na severni obvoznici bodo za promet zaprti priključki Bežigrad (Dunajska cesta) iz obeh smeri in izvoz Dravlje - Šiška (Vodnikova cesta) iz smeri Kosez. Zapirajo se še naslednje servisne ceste: Štukljeva ulica od križišča z Vojkovo do Dunajske ceste, Bevkova cesta med Dunajsko in Slovenčevo ulico, južna servisna cesta med Slovenčevo in Dunajsko cesto ter servisna cesta med Verovškovo in Slovenčevo ulico ter Majorja Lavriča ulica (severna servisna cesta) med Celovško in Vodnikovo. Zaradi možnosti dostopov do objektov bodo ulico Pod hribom pri uvozu z Vodnikove začasno uredili v dvosmerni promet.

Prečkanje trase je v skladu s potekom maratona predvideno v križiščih Slovenska-Tivolska-Trg OF, Bežigrad-Dunajska-Linhartova, Samova-Dunajska-Topniška, Posavskega ulica-Dunajska-Dimičeva, povezovalna cesta med Slovenčevo in Dunajsko-Dunajska-Cesta Janeza Porente, Slovenčeva-Bevkova, Goriška-Litostrojska, Pečnikova-Celovška-Ulica Jožeta Jame, Plešičeva-Regentova-Korenčanova, Regentova-Majorja Lavriča ulica, Draga-Šišenska-Pod hribom, Gregorinova-Rožna dolina cesta II, Barjanska-Cesta v Mestni log, Zaloška-Kajuhova.

Organizator ljubljanskega maratona svetuje vsem, ki bodo za konec tedna, predvsem pa v nedeljo, na cesti, da spremljajo dogajanje na spletni strani prometnoinformacijskega centra DARS www.promet.si, prav tako bo trasa vidna na aplikaciji Promet+. Na grafiki bodo vidne tudi točke za prehode. S klikom na posamezni odsek trase bo lahko uporabnik dobil informacijo o predvidenem terminu zapore odseka. »Če boste ta dan potovali po Ljubljani, priporočamo uporabo te aplikacije, saj se bo izognila trasi maratona in vas vodila po poti, kjer bodo ceste odprte,« so še sporočili. 

Obvozi medkrajevnega prometa

V nedeljo od polnoči pa do 16. ure bodo avtobusi vozili po spremenjeni poti:

- iz smeri Notranjske in Primorske: severna obvoznica, izvoz Celovška, Celovška in v smeri AP
- iz smeri Štajerske: vzhodna AC, izvoz Rudnik, Dolenjska cesta, Roška, Njegoševa, Masarykova, AP ali severna obvoznica, izvoz Celovška, Celovška in v smeri AP
- iz smeri Dolenjske: izvoz Rudnik, Dolenjska cesta, Roška, Njegoševa, Masarykova, AP

Priporočamo