V okviru Evropskega tedna mobilnosti je Mestna občina Ljubljana poskrbela, da so pred Žalami, ki velja za izjemen arhitekturni spomenik Jožeta Plečnika, zarisali poseben prehod za pešce. Z njim se je občina želela pokloniti bogati dediščini slavnega arhitekta.

Prehod za pešce poudarja ključne arhitekturne detajle, zaradi katerih so Žale in delo Jožeta Plečnika tako izjemni. »Prehod ponuja priložnost, da se ljudje ustavijo in jih doživijo na nov način. Zasnoval ga je oblikovalec Matija Kocbek,« so povedali na občini in dodali, da zaris prehoda spada med trajne ukrepe letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, s katerimi še izboljšujejo dostopnost, varnost v prometu in spodbujamo trajnostno mobilnost.

Prehod za pešce pri Plečnikovih Žalah je zasnoval Matija Kocbek. Foto: Luka Cjuha

Prehod za pešce pri Plečnikovih Žalah je zasnoval Matija Kocbek. Foto: Luka Cjuha

Edinstveni prehodi za pešce v Ljubljani

Posebnih prehodov za pešce je v Ljubljani več in tudi »v prihodnje si bomo prizadevali za urejene, uporabnikom prijazne javne površine ter za skrben in spoštljiv odnos do njih«. Tako so med drugim že zarisali kreativne prehode za pešce na Špici, s katerimi so opozorili na perečo družbeno problematiko ter izpostavili pestrost biodiverzitete rastlinskih in živalskih vrst v Ljubljani pred Botaničnim vrtom. Poseben prehod za pešce v obliki zebre pa je zarisan pri ZOO Ljubljana. Na večjo varnost v prometu opozarjajo tudi 3D-zebre, ki so v Ljubljani trenutno tri, in sicer v bližini OŠ Riharda Jakopiča, na Krekovem trgu pred dostopom na vzpenjačo ter na Bizoviški cesti pred gasilskim domom. Kot del trajnih ukrepov letošnjega Evropskega tedna mobilnosti smo zarisali še prehod za pešce pred Centrom Rog, ki prikazuje kreativno naravo kulturnega središča.

Žal pa se uporabniki Šmartinskega parka ob Žalah še vedno sprašujejo, kdaj bodo dočakali prehod za pešce, ki je bil pred obnovo in asfaltiranjem parkirišča ob Plečnikovih Žalah zarisan. Gre za prehod ob Pokopališki ulici na makadamsko Žalsko ulico. Na MOL so odgovorili, da so »oznake za prehod dotrajane. Obnovljene bodo v sklopu rednih vzdrževalnih del, predvidoma v oktobru.«  

Priporočamo