Nov vročinski val je občane ponovno spodbudil k razmisleku, kako čim bolj prijetno preživeti vroče dneve v prestolnici. Mesto Zagreb je v času julijskega vročinskega vala občanom priskočilo na pomoč tako, da je dva konca tedna, od petka do nedelje, omogočilo prost vstop na pet mestnih bazenov in v štiri mestne muzeje, z namenom, da bi občani lažje shajali z vročino.

V javnem zavodu Šport Ljubljana, ki upravlja kopališča v lasti Mestne občine Ljubljana, o brezplačnem vstopu v času vročinskega vala za zdaj ne razmišljajo. Pojasnili so, da imata kopališči Kolezija in Kodeljevo ob sončnih in vročih dnevih hitro zapolnjene kapacitete, tako da morajo zaradi varnosti vstop celo omejevati. Do konca letošnjega julija je Šport Ljubljana za Kolezijo prodal že 35.000 vstopnic, kar je 4000 več kot lani v celotni sezoni, ki običajno traja od sredine maja do sredine septembra. Za Kodeljevo, ki je običajno odprto od konca junija do konca avgusta, pa so do konca julija prodali dobrih 24.200 vstopnic. V lanski sezoni so na Kodeljevem prodali 29.000 vstopnic.

35.000 vstopnic je Šport Ljubljana do konca julija prodal za kopanje na Koleziji.

24.274 vstopnic je Šport Ljubljana do konca julija prodal za kopanje na Kodeljevem.

Kopanje v Ljubljani dražje kot v Zagrebu

Dnevna vstopnica za odrasle za kopališče Kolezija stane od ponedeljka do petka 11 evrov, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa 14 evrov. Za celodnevno kopanje na kopališču Kodeljevo morajo odrasli od ponedeljka do petka odšteti 9,5 evra, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa 11 evrov, kaže cenik Športa Ljubljana. Za primerjavo, v zagrebških bazenih odrasli za vstopnico plačajo štiri evre, kažejo javno objavljeni ceniki zagrebških bazenov.

V Športu Ljubljana so spomnili, da ponujajo tudi nižje cene vstopnic. Na Koleziji od ponedeljka do petka omogočajo jutranje plavanje (dve uri po odprtju) za pet evrov in večerno plavanje (tri ure pred zaprtjem kopališča) za šest evrov. Ob ponedeljkih pa na kopališču Kodeljevo ponujajo 50-odstotni popust na cene vseh dnevnih vstopnic. »Na obeh lokacijah omogočamo nakup paketov vstopnic in sezonskih vstopnic. V teh primerih je cena posameznega vstopa še bistveno nižja,« so še dejali v Športu Ljubljana. Po podatkih javnega zavoda so sezonske vstopnice očitno bolj priljubljene za Kolezijo, saj so jih letos prodali okoli 250. Za Kodeljevo so jih recimo prodali le osem.

V Športu Ljubljana so poudarili, da je obisk obeh kopališč najbolj pogojen z vremenom in da se obisk res znatno poveča v času vročinskega vala. Po njihovih izkušnjah je Kolezija najbolj obiskana v popoldanskih urah, ko so vstopnice nekoliko cenejše, in ob koncu tedna. Vse bolj obiskane pa so zgodnje jutranje in večerne ure, ko so cene še nižje. Na Kodeljevem ob lepem vremenu največ obiskovalcev naštejejo ob ponedeljkih (ko je polovična cena vstopnic) ter ob petkih, sobotah in nedeljah. »Obisk kopališča nekoliko upade med glavno sezono dopustov, torej v drugi polovici julija in prvi polovici avgusta, največji obisk pa je v prvi polovici julija,« so pojasnili v javnem zavodu.

Šport Ljubljana je za kopanje na Koleziji letos prodal približno 250 sezonskih vstopnic. Foto: Nik Erik Neubauer 

Šport Ljubljana je za kopanje na Koleziji letos prodal približno 250 sezonskih vstopnic. Foto: Nik Erik Neubauer 

Brezplačen ogled razstav v hladnih prostorih

Z oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana so sporočili, da imajo občani trenutno več možnosti, da se pred vročino umaknejo v nekatere kulturne ustanove v občinski lasti. Obiskovalci lahko brezplačno obiščejo pritličje galerije Cukrarna, kjer so na ogled aktualne razstave. V Mestni galeriji Ljubljana je prost vstop na razstavo adijo pecivo, v Galeriji Vžigalica na razstavo Svetlobna Gverila: Transformacije, v Švicariji pa je brezplačna razstava Punctum, Neobičajne umetniške avtobiografije. Oddelek za kulturo je omenil, da se občani lahko brezplačno sprehodijo čez atrij Turjaške palače, kjer domuje Mestni muzej, ali posedijo na vrtu Plečnikove hiše, kjer lahko berejo knjige iz Knjižnice pod krošnjami.

Retrospektiva Adriane Maraž, ki je razstavljena v Gradu Tivoli, sicer ni brezplačna (vstopnina je šest evrov), so pa na oddelku za kulturo izpostavili, da v grajski kavarni Caffe Bienale v poletni vročini vsem obiskovalcem ponujajo brezplačno osvežitev z vodo. »Poskrbljeno je tudi za štirinožne ljubljenčke, ki so v MGLC dobrodošli tudi v galeriji, zanje pa imajo pripravljen še poseben kotiček, kjer se lahko ohladijo in odžejajo. S postavitvijo posod za vodo na dvorišču osvežitev omogočajo tudi drugim divjim živalim, ki prebivajo v parku Tivoli,« so dejali na občinskem oddelku. Splošne napotke, kako se spopadati s poletno vročino, je ljubljanska občina že v času julijskega vročinskega vala objavila na spletni strani www.ljubljana.si/sl/aktualno/kako-se-spopadati-s-poletno-vrocino/. 

Priporočamo